Wilfried Vandaele: “Waarom betuttelt VRT parlement?”

13 mei 2016, over deze onderwerpen: Openbare omroep, Media

Wilfried Vandaele, mediaspecialist voor de N-VA in het Vlaams Parlement, ergert zich aan het antwoord van de VRT op een parlementaire vraag die hij stelde aan minister van Media Sven Gatz. Vandaele wou een en ander weten over de aanwezigheid van politici in informatieve programma’s van de openbare omroep. Gatz vroeg de gegevens op bij de VRT, maar die weigert te antwoorden: “Een oplijsting van alle politici die te gast waren in programma’s van de nieuwsdienst wenst de VRT niet bekend te maken. Een dergelijke oplijsting is, volgens de VRT, immers vatbaar voor verkeerde interpretaties.”

Vooral dat laatste schiet Vandaele in het verkeerde keelgat. Vandaele: “Toen mensen vragen stelden bij de aanwezigheid van haatprediker Anjem Choudary of  Syriëstrijder Jounes Delefortrie in VRT-programma’s zonder dat er door de interviewer veel weerwerk werd geboden, antwoordde de VRT dat de kijkers volwassen genoeg zijn om daar zelf hun interpretatie aan te geven. Maar parlementsleden die zich in mediadossiers verdiepen, zijn blijkbaar niet in staat tot een correcte interpretatie.”

Wilfried Vandaele: “Uiteraard mag je de aanwezigheid van politici niet met een apothekersweegschaal afwegen. Sommige onderwerpen zijn op een bepaald moment nu eenmaal actueel en de politici die daarmee bezig zijn, krijgen op dat ogenblik uiteraard meer aandacht. En ministers krijgen vanzelfsprekend ook meer aandacht dan een minder opvallend politicus. Maar op grote lijnen moet de openbare omroep natuurlijk wel alle partijen en politieke visies aan bod laten komen in een redelijke verhouding en ook aandacht hebben voor thema’s die misschien als ‘moeilijker’ worden beschouwd, maar wel belangrijk zijn voor de samenleving.”

“Dat de VRT hier niet open over kan antwoorden op een parlementaire vraag, stoort mij”, aldus nog Vandaele: “De VRT geeft daarmee de indruk dat ze iets te verbergen heeft en dat is nooit goed.”

In het regeerakkoord en in de Beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Regering en de VRT staan duidelijke voorwaarden met betrekking tot onpartijdigheid. Zo moet de omroep op gezette tijden een rapport opstellen waaruit de onpartijdigheid blijkt.

Wilfried Vandaele: “Ik vind dat het parlement ernstig genomen moet worden. Ik ben dan ook van plan met minister Gatz van gedachten te wisselen over de manier waarop de VRT hiermee omgaat.”