Wilfried Vandaele voorgedragen als voorzitter Vlaams Parlement

12 juli 2019, over deze onderwerpen: Politiek, N-VA

Deze ochtend werd het Uitgebreid Bureau bijeengeroepen, het Bureau van het Vlaams Parlement uitgebreid met de voorzitters van de fracties. Nadat Kris Van Dijck gisteren zijn ontslag aankondigde als voorzitter van het Vlaams Parlement, besliste de N-VA om tijdens het Uitgebreid Bureau van deze voormiddag, Wilfried Vandaele voor te dragen als nieuwe (tijdelijke) voorzitter van het Vlaams Parlement.

In deze moeilijke tijden heeft het Vlaams Parlement zo snel als mogelijk een nieuwe voorzitter nodig, zo zegt N-VA-factievoorzitter Matthias Diependaele: “Deze functie blijft een belangrijke rol om te vervullen naar de 6,4 miljoen Vlamingen. Wij hebben daarom als grootste Vlaams partij snel geschakeld en Wilfried Vandaele naar voor geschoven als de nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement. Wilfried heeft toegezegd en zal met volle toewijding, zoals we hem kennen, de handschoen opnemen. De fractieleiders van de andere partijen spraken ook hun vertrouwen uit in Wilfried, maar het is nu aan het parlement om zijn benoeming in een plenaire zitting te bekrachtigen.”

Wilfried Vandaele, die vorig maand nog zijn 60ste verjaardag vierde, is parlementslid voor de N-VA sinds 2009, en daarnaast burgemeester van De Haan sinds 2018. Vandaele: “ik vind het een eer om deze rol te kunnen vervullen. De omstandigheden waarin dit verloopt zijn misschien niet ideaal, maar dat maakt een snelle opvolging des te belangrijker. Het is nu mijn taak om de komende dagen en weken de continuïteit te verzekeren. Mijn focus ligt dan ook op het uitvoeren van het werk als voorzitter van het parlement, in alle sereniteit. Daarom zal ik mij terughoudend opstellen om de rust en de sereniteit te laten weerkeren.”