Weyts: “Vlottere mobiliteit voor mindermobielen”

22 november 2014, over deze onderwerpen: Mobiliteit, De Lijn, Gelijke kansen, Personen met een beperking

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil dat mensen met een beperking vlot en snel gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Hij plant een reeks maatregelen die De Lijn beter toegankelijk moeten maken voor mindermobielen. “Vervoer dat niet openbaar is voor iedereen, is geen openbaar vervoer.”

Minister Weyts was zaterdag te gast op de 'Ik wil erbij!'-happening van Hart voor Handicap en onderschreef het pleidooi voor een sterkere inclusie van mensen met een beperking volmondig. “In andere Europese landen heeft men meer oog voor mindermobiele medemensen”, stelt Weyts. “Ik wil werk maken van een inhaalbeweging.” De minister schuift daarom vier speerpunten naar voor.

Ten eerste wil minister Weyts de reservatieplicht afbouwen. Vandaag geldt een 24-urenregel die voorschrijft dat reizigers met een beperking minstens een volle dag op voorhand hun reis moeten aankondigen. “Een serieuze rem op een normaal sociaal leven”, vindt Weyts. “Veel mensen met een beperking ervaren dit ook als zeer stigmatiserend.” Samen met De Lijn werkt Weyts nu aan het permanent toegankelijk maken van prioritaire lijnen. Op lijnen die volledig toegankelijk gemaakt zijn, geldt daarna geen enkele reservatieplicht meer.

Ten tweede wil Weyts ook de enkelvoudige reservatie herbekijken. Vandaag kan men een reiziger met een beperking assistentie weigeren wanneer een andere reiziger reeds assistentie krijgt. “Heel pijnlijk voor gezinnen waar meerdere gezinsleden een beperking hebben”, stelt Weyts vast.

Ten derde lanceert Weyts een gloednieuwe app van De Lijn, die reizigers tijdig verwittigt wanneer ze moeten afstappen. Zo krijgen blinden en slechtzienden op bussen of trams zonder halteaankondiging tijdig een waarschuwing. De app is sinds deze week beschikbaar in Google Play en de Apple-appstore.

Tenslotte wil Weyts werk maken van beter toegankelijke bushaltes. Van de ongeveer 40.000 Vlaamse bushaltes is amper 2 tot 3 procent goed toegankelijk voor reizigers met een beperking. “Dat cijfer moet stijgen”, zegt Weyts. De minister gaat daarom samen met alle betrokken wegbeheerders en vervoersaanbieders een totaalvisie rond toegankelijkheid ontwikkelen. “Met De Lijn investeren we sterk in modern materieel dat vlot toegankelijk is, maar als een tram met een lage vloer moet stoppen aan een slecht aangepaste halte, is er nog steeds een drempel.” Weyts ziet in de gemeenten een belangrijke partner om de toegankelijkheid te verbeteren. Minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans heeft alvast toegezegd om het overleg met de gemeenten mee op te starten.