Wetgeving bloeddonatie herzien

8 maart 2012, over deze onderwerpen: Bloed geven

Kamerlid Manu Beuselinck van de N-VA wil de wetgeving voor bloeddonatie bijsturen. Beuselinck: "Zodra we kunnen garanderen dat bloed veilig is, moet het gebruikt kunnen worden. Ik vraag een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad en dien een wetsvoorstel in om de wet van 5 juli 1994 over bloed en bloedderivaten van menselijke oorsprong aan te passen."

Tot nu wordt bloed dat bij een medische behandeling wordt afgenomen als onbruikbaar beschouwd. Niet omdat er iets mis mee is, maar omdat de wetgeving voorziet dat de donor het bloed 'onbaatzuchtig' moet afstaan. Zo gaat bruikbaar bloed verloren, terwijl er elk jaar periodes zijn waarin het Rode Kruis alle zeilen moet bijzetten om de donoren te mobiliseren.

Beuselinck: "De wet voor bloeddonatie moet aangepast worden. Ik wil een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad met duidelijke criteria over de basis waarop bloed met een hoger ijzergehalte toch op een veilige manier in circulatie kan worden gebracht. Daarna zal ik een voorstel indienen om de wet van 5 juli 1994 over bloed en bloedderivaten van menselijke oorsprong in die zin aan te passen."

Eerder werd op voorstel van N-VA-Senator Louis Ide de maximumleeftijd voor bloeddonoren al opgetrokken van 65 naar 70 jaar.