Waarom de Duitse uitspraak over Puigdemont goed nieuws is

12 juli 2018, over deze onderwerpen: Regio's in Europa, Buitenlandse Zaken

Voor het Oberlandesgericht in Sleeswijk-Holstein zal Catalaans president Carles Puigdemont in ballingschap, zich in Spanje enkel moeten verantwoorden voor misbruik van overheidsgelden. Een vervolging voor rebellie wordt uitdrukkelijk verworpen. Kamerlid Peter Luykx is tevreden met de uitspraak en ziet het tij keren in het voordeel van de Catalaanse autonomisten.

Hoewel een uitlevering van de president naar Spanje niet uitgesloten is, reageert Kamerlid Peter Luykx toch positief. “De verdediging van Puigdemont kan en zal beroep aantekenen tegen de uitlevering. Voorlopig blijft de Catalaanse president een vrij man met mogelijkheden. Wat wij in deze uitspraak zien, is een overwinning voor het Catalaanse volk en een hart onder de riem van haar vervolgde leiders.” Voor Kamerlid Luykx vormt dit vonnis een eerste bres in het Europees stilzwijgen rond het onafhankelijkheidsreferendum. “Voor het eerst doet een rechtbank binnen de EU uitspraak over de aanklacht en het antwoord is voor de Catalanen goed nieuws: de beschuldigingen aan het adres van Puigdemont staan niet gelijk aan hoogverraad en de rechter bevestigde dat Puigdemont enkel een referendum wenste te houden, niet dat hij de aanstoker van geweld was.”

Met deze uitspraak leggen de Duitsers een krachtig juridisch fundament voor de verdere verdediging van de Catalaanse verdediging. Dit is vooral goed nieuws voor de prominente Catalaanse leiders die nu in Spaanse gevangenissen hun proces afwachten op grond van dezelfde aanklacht. Een laat 11 juligeschenk voor Peter Luykx, die al jarenlang de Catalaanse zaak in het federale parlement behartigt en tevens voorzitter is van de Vlaams-Catalaanse vriendschapsgroep VlaCat.