VVS en Weyts werken samen aan mentaal welzijn studenten

27 mei 2020, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs, Welzijn, Coronacrisis

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) slaan de handen in elkaar om het mentaal welzijn van studenten te versterken. Weyts maakt middelen vrij om onderzoek te doen en om een conferentie te organiseren rond het thema. Bedoeling is om het mentaal welzijn van de studenten in de aandacht te houden en om concrete beleidsaanbevelingen te doen aan de hogescholen en universiteiten. “De coronacrisis heeft sluimerende uitdagingen aan het licht gebracht”, zegt Weyts. “We gaan er nu voor zorgen dat de aandacht voor het mentaal welzijn van de studenten niet meer verslapt.”

De coronacrisis heeft de Vlaamse studenten midscheeps geraakt. Het semester werd zwaar verstoord en de examens moeten plaatsvinden in ongeziene omstandigheden. De hogescholen en universiteiten doen grote inspanningen om zoveel mogelijk ondersteuning te voorzien, maar er is toch veel van de normale omkadering weggevallen voor studenten. De coronacrisis heeft zo de aandacht gevestigd op een sluimerende uitdaging: het mentaal welzijn van de studenten.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) slaan nu de handen in elkaar om het mentaal welzijn van studenten te versterken. Weyts maakt middelen vrij om onderzoek te doen en om een conferentie te organiseren voor experten, beleidsmakers en studenten. Bedoeling is om het mentaal welzijn van de studenten op de agenda te houden en om uiteindelijk ook concrete beleidsaanbevelingen te doen aan de hogescholen en universiteiten.

“Je kan geen veilige en gezonde leeromgeving aanbieden zonder genoeg oog te hebben voor het mentaal welzijn van studenten”, zegt Weyts. “Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal ontdekt dat dit onderwerp nog meer aandacht verdient. We gaan er nu voor zorgen dat het onderwerp niet meer van de radar verdwijnt. Ik ben blij dat we ook op dit kunnen samenwerken met de VVS.”

De Vlaamse Vereniging van Studenten reageert positief op de samenwerking rond dit project. “De bereidheid zowel bij ons als bij de minister om rond dit thema te werken is groot. Samen bundelen we de krachten om blijvend aandacht te hebben voor het mentaal welzijn van studenten”, aldus Sander Vanmaercke, bestuurder van VVS.