Voer gegarandeerde dienstverlening luchtvaart in

27 maart 2019, over deze onderwerpen: Sociaal overleg, Luchtvaart

“Er is nog steeds geen gegarandeerde dienstverlening in de luchtverkeersleiding. Reizigers zien hun vakanties nog steeds geannuleerd vanwege stakingen. De strategie van minister Bellot heeft gefaald”, zo zegt Kamerlid Inez De Coninck. Die wil dat er een soortgelijk systeem wordt ingevoerd bij Skeyes – de luchtverkeersleider – zoals dat nu wordt toegepast bij de spoorwegen.

Mislukt sociaal overleg
Na talloze (onaangekondigde) acties van enkele luchtverkeersleiders moeten duizenden reizigers hun vakantieplannen bijsturen of zelfs annuleren. Deze syndicale acties kost de luchtvaartsector veel geld, imagoschade en jobs. Al sinds het begin van zijn aantreden als minister beloofde Bellot – en voorheen z’n voorganger Galant – dat het sociaal overleg een akkoord zou bereiken over een gegarandeerde dienstverlening bij de luchtverkeersleiding. We bereiken nu het einde van de bestuursperiode en er is nog steeds geen gegarandeerde dienstverlening. “Zijn tactiek om het sociaal overleg alle kansen te geven heeft gefaald”, aldus De Coninck.

Gegarandeerde dienstverlening in luchtvaart
“Dit had minister Bellot kunnen vermijden. Hij had eerder zelf met een wetsontwerp moeten komen die een gegarandeerde dienstverlening invoert. Al jaren pleit de N-VA daarvoor. Niet alleen voor de spoorwegen maar ook voor de luchtvaart,” zegt Kamerlid Inez De Coninck, die zelf hevig actie voerde in het parlement waardoor er nu eindelijk treinen rijden op stakingsdagen.

In het parlement ontwijkt minister Bellot alle vragen over die gegarandeerde dienstverlening. Nochtans was dat de ambitie van het Zweedse regeerakkoord. De N-VA wil dat de volgende regering werk maakt van een vorm van gegarandeerde dienstverlening in de luchtvaart. Die mag wat de partij betreft lijken op het systeem dat wordt toegepast bij de spoorwegen. “Je ziet dat het systeem werkt bij de spoorwegen, ondanks alle onheilsberichten van de vakbonden voordien”, besluit Kamerlid Inez De Coninck.