Vlaanderen wil op korte termijn Amerikaans Theater overnemen

7 november 2019, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel, Cultuur

De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk het Amerikaans Theater verwerven en daarvoor samenwerken met de Ancienne Belgique. Dat antwoordde Jan Jambon op een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe. In dat scenario is de AB duidelijk de bevoorrechte partner inzake exploitatie en renovatie. De renovatiekost wordt begroot op 34 miljoen euro. “Er kunnen nog partners participeren. Zo is ook de Stad Brussel geïnteresseerd, maar dit is voor ons verre van de ideale piste”, aldus Vanlouwe in de commissie Cultuur.

“Van zodra er een nieuwe federale regering is zal de Vlaamse Regering de onderhandelingen met de Regie der Gebouwen weer opstarten”, aldus Vanlouwe. Voor een succesvolle invulling van dit project is het noodzakelijk dat één partner de eindverantwoordelijkheid neemt over het beheer van het gebouw, inclusief de verbouwingen enerzijds, en de uitbating ervan anderzijds, aldus nog de minister-president en minister van Cultuur. Die partner zou de Ancienne Belgique moeten worden. Die renovatie is echt broodnodig. “De kosten voor de renovatie worden begroot op minimaal 34 miljoen euro. De Vlaamse Regering zal dan ook bijdragen aan de renovatie van het gebouw en hier de nodige middelen voor vrijmaken.”

Geen exclusieve samenwerking met Stad Brussel
“De Ancienne Belgique is een goede keuze als bevoorrechte partner. Het is immers een Vlaamse Kunstinstelling met veel expertise die – zelfs internationaal — gewaardeerd en erkend wordt en een ambassadeur van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel”, aldus Vanlouwe.

Vanlouwe: “Ook de Stad Brussel is geïnteresseerd, maar de Stad Brussel voert nu al een oneerlijke concurrentiestrijd met de private concertorganisatoren, doordat men zelf met belastinggeld in Paleis 12 op de Expo, de Madeleinezaal en het Koninklijk Circus concerten en andere activiteiten organiseert. Dit is voor ons absoluut geen kerntaak van de overheid, zeker in een armlastige stad zoals de Stad Brussel”, vervolgt Vanlouwe. “Bovendien moet het Amerikaans Theater voor ons een duidelijke Vlaamse creatieve en culturele pool worden in de hoofdstad.”