Vlaanderen ondersteunt Holebifoon en Transgender Infopunt (TIP)

13 mei 2015, over deze onderwerpen: Gelijke kansen, Holebi's en transgenders

Aan de vooravond van de ‘Pride’ dit weekend stelde Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn (N-VA) vandaag vragen over de verdere steun aan de werking van de Holebifoon en het Transgender Infopunt (TIP). Bevoegd minister Liesbeth Homans kondigde in het Vlaams Parlement aan dat de Holebifoon – voor het eerst vanuit de bevoegdheid Gelijke Kansen - een subsidie van 40.000 euro zal krijgen. De subsidie voor het Transgender Infopunt (TIP) wordt dan weer fors verhoogd van 60.000 euro naar 100.000 euro voor september 2015 tot september 2016.

Met deze subsidie van 40.000 euro kan de Holebifoon werk maken van de verdere uitbouw van de dienstverlening en het verhogen van de permanentie. De holebifoon is een initiatief dat op een laagdrempelige manier informatie biedt en hulp verleent aan iedereen met vragen rond seksuele oriëntatie. De Bruyn: “Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is beroep te kunnen doen op een laagdrempelige hulpverlening op momenten dat het moeilijk gaat. Maar ook gewoon wie op zoek is naar meer begrip en informatie, doet nooit tevergeefs een beroep op de Holebifoon. Dit engagement verdient steun en erkenning, ook van de overheid. Dat er nu voor het eerst vanuit Gelijke Kansen een dergelijk bedrag naar de Holebifoon gaat, is ronduit schitterend.”

De subsidie voor het Transgender Infopunt (TIP) wordt verhoogd met 40.000 euro. De totale subsidie wordt 100.000 euro. De Bruyn: “Het TIP bewees op korte termijn welke grote rol het kan spelen in het informeren en bijstaan van iedereen die vragen heeft i.v.m. transgenderisme.” Het is nu belangrijk dat het TIP naar haar verdere werking kan blijven ontplooien. Dat zal gebeuren in overleg zodat ook hier maximaal kan worden ingezet op de hoogste noden.

De twee voorbeelden maken duidelijk dat minister Homans vanuit haar bevoegdheid voor Gelijke Kansen werk maakt van een beleid dat kiest voor diversiteit en gelooft in de kracht van samenwerking. De minister wees daarbij ook op het belang van symboliek. Zo zal voor het eerst de regenboogvlag zichtbaar prijken aan heel wat gebouwen van de Vlaamse administratie. Met de symbolische actie wil de Vlaamse overheid aandacht vragen voor discriminatie van holebi's en transgenders, zowel op als naast de werkvloer.