Vlaanderen is klaar voor ANPR

24 januari 2018, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie

Vlaanderen is de koploper in de uitrol van de zogenaamde ANPR-camera’s. Dat blijk uit een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger Koenraad Degroote. Bovendien is het ANPR-cameraschild aan de autosnelwegen bij de grensovergangen intussen operationeel en zal de tweede fase dit voorjaar worden uitgerold. Het gebruik van ANPR-camera’s (Automatische Nummerplaatherkenning) is ruimer dan enkel het vaststellen van verkeersinbreuken. "Het systeem wordt ook gebruikt in de strijd tegen terrorisme, rondtrekkende dievenbendes", aldus volksvertegenwoordiger Degroote.

Vlaanderen koploper
Sinds 2013 wordt de nummerplaatherkenning toegepast in dit land. Toch stellen we vast dat de investeringen sterk verschillen in de drie gewesten. Vlaanderen is de koploper bij uitstek. Zo beschikken de Vlaamse politiezones sinds 2016 over 698 mobiele en vaste ANPR-camera’s. Wallonië telt er slechts 14 en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest amper 10.

De politiezones in West-Vlaanderen hebben in hun strijd tegen de grenscriminaliteit vooral geïnvesteerd in mobiele camera’s. Wat vaste camera’s betreft zijn de politiezones is de provincie Antwerpen koploper.

Cameraschild
De installatie van een ANPR-site aan de grensovergangen met de autosnelwegen en de koppeling aan de camera’s van het Agentschap Wegen en Verkeer van het Vlaamse Gewest is reeds gerealiseerd. Zodoende dat de eerste fase van het zogenaamde cameraschild al operationeel is.

Tijdens de eerste helft van dit jaar zal het ANPR-schild worden uitgebreid naar de autowegen, ringwegen en kritieke infrastructuren en tegen 2019 geïntegreerd met de lokale en federale politie. Intussen wordt de wetgeving op de camera’s aangepast zodat er een degelijke wettelijk kader komt voor het gebruik van de camera’s.

"Het ANPR-cameraschild is een belangrijke stap in de strijd tegen de georganiseerde misdaad en het terrorisme. Het stelt de politiediensten in staat opsporingsdaden te stellen en daders te identificeren", aldus de volksvertegenwoordiger.