Vlaanderen is in topvorm: AA-rating van Fitch!

11 maart 2020, over deze onderwerpen: Economie

Afgelopen weekend publiceerde Fitch de AA-rating van Vlaanderen, een hoge rating met stabiele vooruitzichten. Vlaanderen heeft hiermee de hoogste rating van alle andere regeringen in het land. Een vrij unieke situatie, want normaal hebben de deelstaten maximaal een evenwaardige rating dan de federale overheid.

Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele reageert tevreden: “Vlaanderen is in topvorm. Deze onafhankelijke AA-rating van Fitch bevestigt andermaal deze stelling. De rating van Fitch kijkt ook naar de toekomst en toont dus aan dat we met Vlaanderen een solide meerjarenbegroting hebben opgemaakt. We zijn een investeringsregering zonder dat we de schulden naar de volgende generaties doorschuiven.”

Positief effect
Een goede rating heeft altijd een positief effect op de geloofwaardigheid. “Met zo’n rating kunnen we tegen gunstigere tarieven lenen. Daardoor is onze Vlaamse schuld goedkoper. Verder zorgt een AA-rating ervoor dat we de schokken op de financiële en economische markten beter kunnen opvangen. Ten slotte kunnen we Vlaanderen ook beter in de markt zetten en makkelijker buitenlandse investeerders aantrekken”, aldus minister Diependaele.