Vlaanderen en Nederland sluiten akkoord over Sluis Terneuzen én dossier Hedwigepolder

5 februari 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Infrastructuur en openbare werken

De Vlaamse Regering beëindigt de geschillenprocedure rond de Hedwigepolder. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts bekendgemaakt in Terneuzen, waar hij een Verdrag sloot met Nederland voor de bouw van een nieuwe sluis. Weyts: “Het is tijd om de geschillen uit het verleden achter ons te laten, en te beginnen aan een nieuwe fase van samenwerking.”

Vlaanderen en Nederland hebben een akkoord over de bouw van een nieuwe sluis in Terneuzen. Het akkoord werd bezegeld met een Verdrag dat ondertekend werd door de Nederlandse minister Melanie Schultz van Haegen, bevoegd voor Infrastructuur en Milieu, en de Vlaamse minister Ben Weyts, bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken.

Bij de ondertekening van het verdrag in Terneuzen prees minister Weyts het effect van de investering voor de goede samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland. De nieuwe sluis in Terneuzen wordt een krachtige hefboom voor de economische ontwikkeling van de Haven van Gent en de volledige Kanaalzone Gent-Terneuzen. “We slaan de handen in elkaar en we worden daar allebei beter van”, zegt Weyts.

Het totale project is goed voor een investering van maar liefst 1,1 miljard euro. “De Vlaamse Regering bespaart. Om de eigen rekeningen op orde te zetten. Maar ook om vandaag te kunnen investeren zodat we morgen kunnen groeien”, zegt Weyts. “Het blijft ook niet bij investeringen in de sluis. Nadien volgt nog de aanpassing van het achterliggende kanaal Gent-Terneuzen. En voor de verdere toekomst werken we ook samen met Frankrijk aan investeringen in de Seine-Schelde-verbinding zodat we via de sluis van Terneuzen uiteindelijk de Schelde verbinden met Parijs. Een uitstekend alternatief voor vrachtvervoer over onze overvolle wegen.”

Het Verdrag tussen Vlaanderen en Nederland luidt een nieuwe periode van constructieve samenwerking en wederzijds vertrouwen in. De Vlaamse Regering beëindigt dan ook de geschillenprocedure rond de Hedwigepolder. Die procedure werd meer dan twee jaar geleden door Vlaanderen ingespannen tegen Nederland. “Ik heb alle vertrouwen in een goede afwikkeling van dit dossier.”

De ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder moet het leefmilieu van de Scheldedelta versterken en verankeren. In 2005 spraken Vlaanderen en Nederland af dat de Hedwigepolder teruggegeven zou worden aan de natuur. Later ontstond er onenigheid over de gemaakte afspraken, maar sinds het aantreden van de huidige regering-Rutte II zit het dossier weer op spoor. “Met de ondertekening van het verdrag over de sluis is een periode aangebroken van samenwerking in volle vertrouwen. We hebben beide zoveel meer baat bij samenwerking dan elkaar te bestoken met juridische procedures”, besluit Weyts.