Vlaamse huisvesters boeken 13 miljoen euro huurverliezen sinds 2013

7 maart 2019, over deze onderwerpen: Sociale woningen

In 2017 boekten de 90 Vlaamse sociale huisvesters samen 3.234.558 euro aan huurinkomsten definitief af. Dat is het hoogste aantal sinds deze verliezen worden bijgehouden. In totaal werd sinds 2013 ruim 13 miljoen euro aan huurgelden nooit ontvangen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Marc Hendrickx ontving van minister van Wonen Liesbeth Homans. Het is de eerste keer dat deze afboekingen gedetailleerd worden berekend.

Marc Hendrickx: “De essentie is dat de huisvesters steeds grotere bedragen aan huur mislopen. Huurders verdwijnen met de noorderzon of worden insolvabel verklaard. Hun achterstallige huurgelden worden dan definitief uit de boeken geschreven. Enerzijds is het zorgwekkend dat dit aantal in 2017 op het hoogste punt stond. Het bewijst hoe belangrijk het wordt om huurders die niet betalen, van zeer kort op te volgen en de achterstallen zeker niet te laten oplopen. Anderzijds is dit gewoon een teken dat de boeken beter worden beheerd. WoninGent kampt al jaren met wanbetalers, maar schreef pas in 2017 voor het eerst een miljoen euro aan achterstallen definitief af. Zo verteken je ook je boekhouding natuurlijk.”

De twee grootstedelijke huisvesters Antwerpse Woonhaven en WoninGent zijn samen goed voor een kwart tot een derde van de totale achterstallen. Ook het Vlaams-Brabantse Woonpunt Zennevallei (502 872 euro) en het West-Vlaamse De Mandel (784 421 euro) kampten met grote wanbetalers. Deze maatschappijen worden vaker dan kleinschalige en kleinstedelijke huisvesters geconfronteerd met problematische huurdersprofielen.