Vlaamse bedrijven lopen Europese subsidies mis

23 november 2016, over deze onderwerpen: Ondernemen, Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Innovatie

De Europese Commissie heeft vandaag haar rapport over Horizon 2020, het Europees programma voor onderzoek en innovatie, voor 2015 gepubliceerd. "Horizon 2020 heeft een budget van 77 miljard euro verspreid over 7 jaar, en daar maken onze Vlaamse universiteiten en onderzoekinstellingen goed gebruik van. Onze Vlaamse bedrijven lopen echter heel wat potentiële subsidies mis", zegt Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA).

Horizon 2020 kent heel wat middelen aan onze Vlaamse universiteiten en onderzoeksinstellingen toe. Van Bossuyt: "De universiteiten van Leuven en Gent ontvingen in 2015 meer dan 57 miljoen euro en staan daarmee in de top-50. De Vlaamse onderzoeksinstellingen (IMEC, VITO, VIB, JRC, IMINDS) scoren nog beter, zij kregen in 2015 om en bij de 61 miljoen euro toegewezen."

Vlaamse bedrijven, in het bijzonder kmo's, blijven echter op hun honger zitten. "Als Europarlementslid heb ik de komende maanden de mogelijkheid om het subsidieprogramma bij te sturen. Ik wil hier actief Vlaamse bedrijven bij betrekken. Ik zal een groep ondernemers samenstellen om me inzicht te geven waarom ze al dan niet deelnemen aan het programma en wat de grootste struikelblokken en troeven zijn."

Van Bossuyt wijst op een pervers effect: "Vlaanderen investeert volop in onderzoek en innovatie, in totaal voor 2,2 miljard euro in 2016. Projecten worden bij ons veel makkelijker goedgekeurd dan in Europa. Het is dan ook niet verwonderlijk dat onze kmo’s slechts op de 17e plaats staan voor het verwerven van Europees geld. Ze kiezen voor de lagere drempel in Vlaanderen."

Nochtans onderstreept Van Bossuyt het belang van Europees onderzoek voor onze economie: "Elke euro die geïnvesteerd wordt in Europees onderzoek brengt 11 euro op. Dit is een investering met een rendement van 1100 procent. Op het vlak van onderzoek heeft Europa een duidelijke meerwaarde, het is de beste investering in tijden van economische malaise. Tussen 2014 en 2015 nam het aantal Europese bedrijven dat gebruik kon maken van Horizon 2020 toe met maar liefst 26 procent."

Van Bossuyt vertegenwoordigt haar ECR De N-VA is lid van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR, European Conservatives and Reformists), een conservatieve, eurorealistische fractie in het Europees Parlement. De N-VA deelt hun realistische kijk op het Europese project en pleit eveneens voor een correcte en doorgedreven toepassing van het subsidiariteitsbeginsel. Zo moeten we ons durven afvragen of we bepaalde Europese initiatieven niet beter overlaten aan de lidstaten. De N-VA herkent zich ook in de klemtonen die de ECR legt op sociaal-economisch vlak. Sinds de verkiezingen van 2014 is de ECR de derde grootste fractie in het Europees Parlement. ECR -fractie in de onderhandelingen over de tussentijdse evaluatie van Horizon 2020.