Vlaams Parlement vraagt vrijlating Catalaanse politici

16 oktober 2019, over deze onderwerpen: Democratie, Europees beleid, Regio's in Europa

Vlaanderen kijkt niet weg van de gebeurtenissen in Spanje en Catalonië. In een resolutie veroordeelt het Vlaams Parlement de zware straffen van het Spaanse Hooggerechtshof voor negen Catalaanse politici en activisten. Vlaams Parlementsleden Karl Vanlouwe, Joris Nachtergaele en Wilfried Vandaele: “Politici horen thuis in parlementen en regeringen, niet achter tralies of in de gevangenis.”

De straffen die het Spaanse Hooggerechtshof uitsprak tarten elke verbeelding. “Democratisch verkozen politici en burgers worden veroordeeld en opgesloten voor het uitoefenen van hun politieke activiteiten. Dat is ontoelaatbaar”, zegt initiatiefnemer Karl Vanlouwe. Samen met de andere meerderheidspartijen vraagt hij dan ook gratie voor de veroordeelde politici en leiders van de burgerbeweging zodat zij niet langer van hun vrijheid worden beroofd

Catalaanse zaak vraagt politieke oplossing
Het is onaanvaardbaar dat vandaag in Europa mensen worden opgesloten en veroordeeld voor hun politieke mening. Vanlouwe: “Politieke conflicten kunnen enkel via dialoog en niet via rechtbanken of repressie worden opgelost. Europa moet de fundamentele rechten en vrijheden zoals het recht op vrije meningsuiting en democratie blijven verdedigen. Zeker in haar eigen lidstaten.”

In oktober 2017 keurde het Vlaams Parlement al een resolutie waarin de internationale gemeenschap werd opgeroepen om een bemiddelende rol te spelen tussen de Spaanse en Catalaanse Regering. “Vandaag moeten we helaas vaststellen dat er niets gebeurt. Het oorverdovend stilzwijgen van de Europese Commissie werkt dialoog niet in de hand maar juist tegen. Wij blijven dan ook – meer dan ooit – aandringen op een politieke dialoog tussen Barcelona en Madrid en vragen dat de Europese en internationale gemeenschap niet langer wegkijkt, maar hierin bemiddelt”, besluiten Vanlouwe, Nachtergaele en Vandaele.