Verbod op pelsdierkweek en dwangvoederen voor ganzenlever definitief goedgekeurd in Vlaams Parlement

13 maart 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Het Vlaams Parlement heeft het decreet goedgekeurd dat het verbiedt om pelsdieren te houden en te kweken. Ook verbiedt het decreet het houden van dieren voor de productie van foie gras door middel van dwangvoedering.

Geen pelsdierkweek of dwangvoederen voor de productie van ganzenlever meer in Vlaanderen. Dat decreet werd vandaag goedgekeurd door het Vlaams Parlement. Tegen uiterlijk 1 december 2023 sluiten zeventien pelsdierkwekerijen en één foie gras-producent verplicht de deuren. Het decreet voorziet evenwel een overgangsperiode zodat de bedrijven ruimschoots de tijd hebben om hun bedrijvigheden geleidelijk af te bouwen. “De afgelopen jaren heeft onze partij achter de schermen hard gewerkt aan de totstandkoming van dit decreet”, zegt Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch. “Ik ben daarom zeer blij met de doorbraak die wij in deze legislatuur in Vlaanderen hebben bereikt.”

Tegemoetkoming
Vlaanderen blijft wel solidair ten aanzien van de bedrijven en hun werknemers. “Het ontwerp is evenwichtig en laat de bedrijven en hun werknemers niet in de kou staan”, gaat Engelbosch verder. “We voeren een uitdoofbeleid. De bedrijven maken aanspraak op een compensatie, ook voorziet het decreet een ruime overgangsperiode.” Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) voorziet een degressieve compensatiebedrag van in totaal tien miljoen euro voor de bedrijven. Waarbij, vanaf 2021, dat bedrag telkens met tien procent daalt. Dit moet de bedrijven aanzetten om over te gaan tot een snelle stopzetting van de bezigheden.