Verbod minderjarigen tabak te kopen goedgekeurd

25 april 2019, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Roken, Minderjarigen

Vandaag werd in de plenaire vergadering van de Kamer een wetsvoorstel van de N-VA goedgekeurd dat de leeftijdsgrens om tabaksproducten te kunnen kopen optrekt van 16 naar 18 jaar. “Een goede zaak om de gezondheid van onze jongeren beter te beschermen”, benadrukt Kamerlid An Capoen.

België is een van de weinige landen waar minderjarigen nog tabak kunnen kopen. Naast België bestaat in de EU enkel nog in enkele Oostenrijkse deelstaten de mogelijkheid om vanaf de leeftijd van 16 jaar tabaksproducten aan te schaffen. De N-VA diende daarom een wetsvoorstel in, om ook in België deze leeftijdsgrens op te trekken van 16 naar 18 jaar. “Hoe jonger jongeren beginnen met het roken, hoe groter de kans dat zij een verslaving ontwikkelen”, benadrukt Kamerlid An Capoen die ook dokter is.

“Vandaag kunnen jongeren nog veel te makkelijk sigaretten kopen. Uit de laatste VAD-leerlingenbevraging blijkt dat maar liefst 8 op de 10 jongeren tussen de leeftijd van 16 en 18 jaar zegt zeer gemakkelijk aan tabak te kunnen geraken. Bij de jongeren onder de 16 jaar is dit nog maar 4 op de 10. Net als de Hoge Gezondheidsraad, stellen wij dan ook een verhoging van deze leeftijdsgrens voor. Op die manier kunnen we de gezondheid van onze jongeren beter beschermen en verslavingen voorkomen”, zegt An Capoen.

Het voorstel werd vandaag door de N-VA terug op de agenda van de plenaire vergadering van de Kamer geplaatst, nadat het enkele weken geleden nipt weggestemd werd in de commissie Volksgezondheid. “Gelukkig hebben we in de plenaire vergadering toch voldoende partijen kunnen overtuigen van het belang van deze maatregel om de gezondheid van onze jongeren te beschermen”, benadrukt An Capoen.