Vanaf vandaag toegang tot jouw Netflix-abonnement in heel Europa

1 april 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid, Cultuur, Media

Vlaamse toeristen kunnen vanaf vandaag overal in Europa hun onlineabonnementen raadplegen. Europese regels zorgen ervoor dat zij ook buiten Vlaanderen naar Netflix of Belgisch voetbal kunnen kijken. Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt maakte dit als een van de parlementaire onderhandelaars mogelijk: “Vandaag beschikken meer dan 600.000 Vlamingen over een Netflix-abonnement. Het is niet meer dan logisch dat zij ook van deze dienst kunnen genieten als ze in Europa op vakantie zijn. Ze betalen er immers voor. Als je met de trein de grens oversteekt, moet je ook niet jouw boek afgeven.”

Als voorzitter van de commissie Interne Markt en Consumentenbescherming zal Van Bossuyt er nauwlettend op toezien dat de elektronische dienstenaanbieders effectief hun plichten nakomen: “Vlamingen op vakantie in pakweg Tenerife moeten in mei probleemloos de apotheose van onze voetbalcompetitie kunnen volgen. Ook wie graag op reis online videospelletjes speelt, een e-boek leest of muziek beluistert, moet zijn aankopen vanaf nu kunnen meenemen op citytrip. Mensen reizen de dag van vandaag zo vaak dat de bestaande beperkingen in feite uit een vorig tijdperk dateren. De consument heeft recht op moderne regels, die aansluiten op de huidige noden.”

Bovendien beschermt deze wetgeving ook onze Vlaamse audiovisuele sector. Van Bossuyt: “Deze sector speelt een grote rol bij de vorming van de identiteit van onze Vlaamse taal en cultuur. De onvoorwaardelijke toegang tot Vlaamse series of andere producties zou de financiering ervan in gevaar kunnen brengen. Dat kan leiden tot een verschraling van het aanbod en van de culturele diversiteit.”