Van gehuwd naar gescheiden. De brexit-factuur mag niet door Vlaamse ondernemingen betaald worden

8 december 2017, over deze onderwerpen: Economie, Europees beleid, Europese handel

De relatiestatus tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is gewijzigd. Van gehuwd naar gescheiden. Anderhalf jaar na het brexit-referendum is vanochtend een akkoord bereikt over die scheiding. Daarmee komt een einde aan de eerste fase van de brexit. Europees Parlementslid Sander Loones: “Eindelijk zullen we de stap kunnen zetten naar de échte onderhandelingen. De gesprekken over de nieuwe relatie. Hoe zal de handelsrelatie met Groot-Brittannië eruitzien? Enorm belangrijk voor onze Vlaamse ondernemingen. En hoe organiseren we een sterke veiligheidssamenwerking?”

Elke onderhandeling is geven en nemen. Al blijkt vandaag toch dat vooral de EU veel heeft binnengehaald en Brits premier Theresa May vooral heeft moeten toegeven. Ondanks eerder Brits verzet zullen toch tientallen miljarden moeten worden betaald. In Noord-Ierland zullen de Europese regels in principe blijven gelden tenzij er een realistisch alternatief gevonden kan worden. En vele Europeanen zullen vlotjes in het Verenigd Koninkrijk kunnen blijven mét hun huidige én toekomstige gezinsleden. Het Europees Hof van Justitie blijft bovendien 8 jaar bevoegd om wetten te interpreteren. Stuk voor stuk Britse rode lijnen waarop Theresa May niet kon standhouden.

Sander Loones: “Natuurlijk kunnen de Britten niet alles op een gouden dienblaadje aangeboden krijgen. Ze stappen eruit en dat heeft een prijskaartje. Tegelijk stel ik me de vraag hoeveel spanning je op de elastiek kan zetten. Ik zie nu al dat veel Britten kwader worden op Europa omdat ze zich vernederd voelen. De Europese Unie moet echt opletten dat ze ook de pro-Europese stemmen in Groot-Brittannië niet tegen haar keert. Want dan komt er finaal toch geen deal, en verliezen ook onze Vlaamse ondernemingen enorm. Europees Raadsvoorzitter Tusk kondigde alvast aan op het zelfde elan verder te gaan: de Britten zullen moeten blijven slikken. Ik deel de analyse dat het vanzelfsprekend niet aan de Europeanen is om de rekening voor de Brexit te betalen, maar waarschuw niet te vervallen in rancune.”

Nu er voldoende vooruitgang is bereikt in deze eerste echtscheidingsfase, kunnen de gesprekken worden opgestart over de nog veel belangrijker tweede fase: hoe zal de nieuwe relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk er in de toekomst uitzien? Die tweede fase belooft alvast nog moeilijker te worden dan de eerste. De belangen zijn daarbij des te groter.

Loones: “Na Ierland loopt Vlaanderen het grootste nadeel bij een slechte deal. Onze ondernemingen zullen bloeden, vele jobs zullen sneuvelen, wanneer er geen of een slecht akkoord zou worden gevonden. Ik roep alvast op tot pragmatisme. In plaats van tijd te verliezen, zouden we nu vooral volop moeten beginnen onderhandelen over een degelijke overgangsperiode. Wat tijd kopen, en tegelijk rechtszekerheid garanderen aan onze Vlaamse ondernemingen is echt cruciaal om deze exit orderlijk en correct te laten verlopen. De Britten zijn intussen ook overtuigd van de noodzaak daarvan, zo kon ik zelf vaststellen in verschillende gesprekken met kabinetsleden van Brexit-minister David Davis.”

Het akkoord over de echtscheiding zal donderdag 14 december op een Europese top worden bezegeld. Europese Raadsvoorzitter Tusk en de Europese Commissie bevelen alvast aan de volgende fase in de onderhandelingen op te starten.