Van Bossuyt (N-VA): “Dit is geen klimaatpact, maar belastingtsunami van meer dan tien miljard”

14 maart 2019, over deze onderwerpen: Belastingen, Energieprijzen, Energiebeleid, Leefmilieu, Klimaat

Anneleen Van Bossuyt reageert bezorgd op het Klimaatpact dat Groen deze voormiddag voorstelde: “Eindelijk komt Groen met cijfers. Dit is geen klimaatpact, maar een belastingtsunami met meer dan tien miljard nieuwe belastingen. De werkende middenklasse en de sociaal kwetsbaren zullen dit betalen.”

De partij Groen stelde vandaag een batterij fiscale maatregelen voor in het kader van haar klimaatplan. Zo wil Groen miljarden ophalen bij de bedrijfswagens, met een kilometerheffing en met 3 nieuwe vliegtaksen. De accijnzen op stookolie voor gezinnen stijgen, net als de taksen op verschillende vormen van professionele diesel en stookolie. Van Bossuyt: “De vliegbelastingen zullen de gemiddelde vlucht 80 euro duurder maken en zo een vliegvakantie voor vele gezinnen onbetaalbaar maken. Werknemers met een bedrijfswagen gaan honderden euro’s per maand moeten inleveren. En ook de 600.000 Vlaamse gezinnen die verwarmen met stookolie zullen hun factuur omhoog zien gaan.”

De plannen rond emissierechten, de energiekost van de grootverbruikers en de nieuwe CO2-taks zijn dan weer een economische aanslag op onze staal- en chemie-industrie. In die sectoren, die vandaag 100.000 mensen tewerk stellen, valt dan ook een sociaal bloedbad te verwachten. Van Bossuyt: “Groen wil deze bedrijven meer dan 2 miljard nieuwe lasten opleggen. Deze bedrijven – die nu al de properste van de wereld zijn – zullen verhuizen naar landen waar de regels minder streng zijn. Dat betekent massaal banenverlies in onze vitale economische sectoren.”

Ook de budgetten voorzien voor extra renovatie schieten te kort, vindt Van Bossuyt: “Groen voorziet een paar duizend euro per renovatie, terwijl iedereen weet dat dat vele tienduizenden euro’s kost.”

Van Bossuyt besluit: “Eindelijk komt Groen met zijn cijfers. Dit is geen klimaatplan, maar een belastingtsunami met meer dan tien miljard nieuwe belastingen. Dit is een aanslag op de koopkracht van onze werkende middenklasse en de meest kwetsbaren, en het wordt een sociaal drama voor onze industrie. De winst voor het klimaat van al deze belastingen blijft zeer twijfelachtig. Dat is zeer jammer.”