Uitleendienst voor kampeermateriaal rondt de kaap van de 1.000

25 november 2019, over deze onderwerpen: Het middenveld

Het ontleenseizoen voor kampeermateriaal zit erop. Maken we het bilan van dit jaar 2019, dan waren er op de kop 1.000 ontleningen van kampeermateriaal. Vanwege een tekort aan materiaal gebeurden er echter noodzakelijkerwijs ook een aantal weigeringen. Daarop zochten 93 verenigingen zelf naar een oplossing voor tenten en ontleenden 26 groepen tenten van Defensie. Drie groepen bleven in de kou staan. “De volgende jaren wordt er jaarlijks 317.000 euro voorzien voor de aankoop van kampmateriaal. Dat is goed nieuws, want zo kunnen we het aantal weigeringen terugdringen”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Freya Perdaens.

Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Freya Perdaens opvroeg bij minister van Jeugd Dalle, blijkt dat er in 2019 maar liefst 1.122 aanvragen gebeurden voor kampeermateriaal. Daarvan werden er initieel 180 geweigerd. 942 aanvragen werden dus onmiddellijk beantwoord, en dat is het hoogste aantal van de laatste 5 jaar. In tweede instantie konden er nog 58 aanvragen, die initieel geweigerd werden, alsnog beantwoord worden. Zo komt het aantal ontleningen uit op exact 1.000.

“Gelukkig zijn de verenigingen die een weigering kregen creatief”, aldus Perdaens. 93 verenigingen zochten immers uit noodzaak zelf naar een oplossing door bij andere verenigingen te ontlenen, bij de privésector aan te kloppen om tenten te lenen, of zelf tenten aan te kopen. Daarnaast ontleenden 26 groepen tenten van Defensie. 3 groepen bleven echter finaal nog in de kou staan: KSA Droeshout, vzw Nature en KLJ Aartselaar.

“Het verdient een pluim dat heel wat verenigingen een creatieve oplossing vonden buiten de uitleendienst. Toch moeten we als beleidsmakers zelf met structurele oplossingen komen”, zegt Perdaens. “Zo kunnen de verenigingen hun creativiteit in hun eigen werking gebruiken, daar waar ze thuishoort. Het is dan ook positief dat in de volgende bestuursperiode jaarlijks 317.000 euro zal worden voorzien voor de aankoop van nieuw kampeermateriaal.”