Uitbreiding class actions naar kmo’s

7 maart 2018, over deze onderwerpen: Economie, Ondernemen

Gisteren heeft de Kamer het licht op groen gezet voor een uitbreiding van de wet op de collectieve vorderingen naar kmo’s. “Een goede zaak”, aldus Kamerlid Rita Gantois, die al drie jaar voor de uitbreiding ijvert.

Sinds september 2014 is het in dit land mogelijk om een collectieve vordering, ook wel ‘class action’ genoemd, in te dienen bij de rechtbank. Dit is een rechtsvordering bedoeld om de schade te vergoeden die door eenzelfde groep mensen werd geleden, omwille van eenzelfde oorzaak en die te wijten is aan één of meer ondernemingen.

Evenwel was het toepassingsgebied beperkt tot consumenten. Tot gisteren, want in de Kamercommissie Bedrijfsleven werd de wet uitgebreid naar kmo’s. “Onze partij maande al sinds juli 2015, naar aanleiding van het shampookartel, de regering aan om werk te maken van een uitbreiding van de wetgeving”, zegt Rita Gantois.

“Dit staat ook zo in het regeerakkoord. Perikelen tussen ING en hun zelfstandige bankkantoren, of de fipronilcrisis, zijn enkele voorbeelden die bewijzen dat een uitbreiding van de wet naar ondernemers toe meer dan noodzakelijk is. Ik ben heel tevreden dat onze inspanning zijn vruchten afwerpt en dit vandaag eindelijk aan bod komt voor kmo’s. Een stap in de goede richting”, besluit Gantois.