Turbo op investeringen in Vlaanderen dankzij Europese garanties

18 april 2019, over deze onderwerpen: Economie, Europees Parlement, Innovatie, Technologie

Het Europees Parlement heeft vandaag het investeringsprogramma InvestEU goedgekeurd. Europarlementslid Ralph Packet, die het dossier mee onderhandelde, is tevreden. "Europa zwengelt hiermee publieke en private investeringen aan in duurzame en innovatieve projecten en ondernemingen in Vlaanderen."

Concreet betekent dit dat na 2020 ongeveer 40 miljard euro aan Europese garanties investeringen zullen aantrekken voor om en bij de 650 miljard. De focus ligt hierbij op kmo’s, innovatie en duurzame infrastructuur. Packet: “We weten dat er in Vlaanderen te weinig risicokapitaal is. Dankzij InvestEU kunnen onze bedrijven innovatieve producten ontwikkelen, zonder afhankelijk te zijn van grote niet-Europese financiers die hen in een bepaalde richting duwen.”

Met dit vernieuwde programma worden alle bestaande financiële instrumenten efficiënt samengevoegd tot één gestroomlijnd programma. “Niet alleen de financiële instrumenten, ook de beheersstructuren worden nu sterk vereenvoudigd”, legt Packet uit. “Daarnaast hebben we de klemtoon gelegd op de rol van de nationale investeringsbanken. De Vlaamse ParticipatieMaatschappij PMV kan hierdoor de volledige verantwoordelijkheid krijgen over de implementatie van de investeringen.”

Voor Ralph Packet was dit het belangrijkste dossier waarvoor hij in naam van de ECR De N-VA is lid van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR, European Conservatives and Reformists), een conservatieve, eurorealistische fractie in het Europees Parlement. De N-VA deelt hun realistische kijk op het Europese project en pleit eveneens voor een correcte en doorgedreven toepassing van het subsidiariteitsbeginsel. Zo moeten we ons durven afvragen of we bepaalde Europese initiatieven niet beter overlaten aan de lidstaten. De N-VA herkent zich ook in de klemtonen die de ECR legt op sociaal-economisch vlak. Sinds de verkiezingen van 2014 is de ECR de derde grootste fractie in het Europees Parlement. ECR -fractie onderhandelde. “Onze insteek werd ruimschoots opgenomen in het eindresultaat en zo hebben we een duidelijk verschil gemaakt. Dat dit wordt aangenomen tijdens de allerlaatste plenaire vergadering van deze legislatuur, is de perfecte afsluiter van een boeiende politieke periode”, besluit hij.