Treintickets voor 18-jarigen: Europa speelt Sinterklaas, burger betaalt

Europa zal vanaf volgend jaar dan toch gratis treintickets uitdelen aan 18-jarigen. Het Europees Parlement heeft daarvoor vandaag het licht op groen gezet, ook al zag de Europese Commissie dit project niet zitten.

Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt heeft zich vanaf het begin tegen deze platte gratispolitiek verzet: “De zuurverdiende centen van de belastingbetaler kunnen echt wel beter besteed worden dan door het financieren van snoepreisjes. Het is goed dat Europa wil investeren in onze jongeren, maar het Erasmusprogramma biedt bv. duidelijk meer toekomstperspectieven dan een gratis Interrail-pas. Het Parlement zendt hiermee het verkeerde signaal uit.”

De christendemocraten lanceerden dit idee in september 2016. Van Bossuyt: “Hun initiële voorstellen zouden de Europese belastingbetaler 2 miljard euro per jaar gekost hebben. Die megalomane plannen werden onder grote druk bijgesteld, maar vandaag geven de eurotraditionele fracties toch nog hun goedkeuring aan een proefproject van 12 miljoen euro. De bedoeling is dat in 2020 de gratis Interrail-pas definitief gelanceerd wordt. Voor de N-VA mag dit project op een dood spoor belanden voordat het nog meer middelen opslokt.”

De N-VA vindt dat Europa enkel moet investeren waar het een duidelijke meerwaarde oplevert. In de eerste plaats in jobs, veiligheid en migratie. Van Bossuyt: “Dit heeft de burger ook aangegeven in de meest recente Eurobarometer. Ik vind het trouwens opvallend dat dit voorstel nu wordt goedgekeurd. Een jaar voor de Europese verkiezingen rollen de eurotraditionele fracties dit initiatief uit om de harten en stemmen van de jongeren te kopen. Teleurstellend hoe zij wereldvreemd dit soort folietjes blijven steunen, tegen de wil in van de burger. De N-VA stemde vandaag alvast tégen deze geldverspilling.”