Tomas Roggeman roept NMBS en Infrabel op om niet in beroep te gaan in proces Buizingen

5 december 2019, over deze onderwerpen: Justitie, Rampen

NMBS en Infrabel moeten hun verantwoordelijkheid voor het ongeval in Buizingen aanvaarden, door zich neer te leggen bij het vonnis in het proces Buizingen. Dat vindt N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman, die de regering oproept om de overheidsbedrijven daartoe aan te sporen. “Na 10 jaar moeten we de bladzijde omdraaien. Ik roep de regering op om de spoorwegbedrijven daartoe aan te sporen.”

De politierechtbank van Brussel bevond NMBS en Infrabel deze week schuldig in het proces over de spoorramp te Buizingen. Na 10 jaar wordt zo een belangrijke stap gezet in het verwerkingsproces voor de nabestaanden van 19 dodelijke slachtoffers en 310 gewonden. De beide spoorbedrijven wilden deze week echter niet gezegd hebben dat ze zich zouden neerleggen bij het vonnis.

Voor Roggeman is het echter niet verantwoord dat NMBS en Infrabel in beroep zouden gaan. “Al 10 jaar wachten de slachtoffers van Buizingen en hun nabestaanden op duidelijkheid”, zegt Roggeman. “Zij zijn niet enkel slachtoffer van een verschrikkelijk ongeval, maar ook van een slepende rechtsgang. Voor ons is het ondenkbaar dat de spoorbedrijven opnieuw een jarenlange juridische mallemolen zouden opstarten. Daar is niemand bij gebaat.”

NMBS en Infrabel moeten hun verantwoordelijkheid aanvaarden. Roggeman heeft deze namiddag in de plenaire vergadering van de Kamer gevraagd dat de regering via haar vertegenwoordiging de beide spoorbedrijven zou aansporen om zich neer te leggen bij het vonnis. “De slachtoffers en hun nabestaanden hebben recht op duidelijkheid en recht op de mogelijkheid om dit verhaal af te sluiten. De verantwoordelijken moeten hen in de ogen kijken en de schade vergoeden. Na 10 jaar is het tijd om deze bladzijde om te draaien”, besluit Roggeman.