Toerisme draagt meer dan 7 miljard bij aan de Vlaamse economie

19 februari 2020, over deze onderwerpen: Toerisme

Toerisme draagt 7,2 miljard euro bij aan onze economie en is bovendien goed voor de tewerkstelling in Vlaanderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Vlaamse Statistische Autoriteit (VSA). “De positieve impact op onze Vlaamse economie zijn erg belangrijk, maar we moeten verder kijken dan dat”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “Toerisme verbindt mensen en inspireert ze, maar laat ook toe om nog meer aandacht te vragen voor ons cultureel en culinair erfgoed.”

Toerisme draagt wezenlijk bij aan de Vlaamse economie. Deze bijdrage is voor 2018 berekend door de Vlaamse Statistische Autoriteit (VSA). Verblijfs- en dagtoeristen genereerden samen 5,4 miljard euro directe bruto toegevoegde waarde in het Vlaams Gewest en 1,8 miljard euro in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat is respectievelijk 2,6 procent en 2,5 procent van de totale bruto toegevoegde waarde. Voor beide gewesten samen komt dit neer op 7,2 miljard euro of 2,6 procent van de totale bruto toegevoegde waarde. 

“Dankzij toerisme kan Vlaanderen bloeien als innovatieve, inspirerende en kwalitatieve bestemming”, zegt Zuhal Demir, Vlaams minister voor Toerisme. In vergelijking met 2016 gaat het om 260 miljoen euro extra dat toerisme in de Vlaamse economie heeft ingebracht, een stijging van bijna 4 procent over twee jaar. Het aandeel van toerisme aan de Vlaamse economie blijft weliswaar vrij stabiel en gaat van 2,5 procent in 2016 naar 2,6 procent in 2018. 

Deze bijdrage stroomt door naar verschillende economische sectoren, zoals de logiessector, de sector van het personenvervoer, toeristisch gerelateerde kleinhandel, ... Samen waren deze sectoren in 2018 goed voor 195.000 jobs in het Vlaams Gewest en 65.000 jobs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

“Deze positieve economische effecten zijn erg belangrijk voor ons. Maar we kijken verder dan deze cijfers en de bezoekersaantallen”, geeft Zuhal Demir, Vlaams minister voor toerisme, nog mee. “De bijdrage van toerisme is véél meer dan de som van de financiële effecten. Ook de duurzaamheid van de toeristische sector en de leefbaarheid van de bewoners zijn en blijven voor mij prioriteiten.” 

Als we kijken naar 2019, zien we dat het aantal toeristische overnachtingen gegroeid is met 1,5 procent tot naar schatting 33,6 miljoen. Deze schatting is gebaseerd op de cijfers voor de eerste tien maanden en een inschatting voor de laatste twee maanden in 2019. Het gaat om een rijke mix aan binnen- en buitenlandse bezoekers. De binnenlandse en Nederlandse toeristen blijven het grootste aandeel uitmaken met respectievelijk 50 procent en 11 procent van alle overnachtingen.