Tijd voor projecten met een échte meerwaarde op de Heizel

25 september 2019, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel

Vandaag maakte de krant Le Soir bekend dat het Brussels stadsbestuur het NEO-project op de Heizel volledig wenst te herbekijken. De N-VA heeft van in het begin grote vraagtekens geplaatst bij dit project.

“De op maat gemaakte aanpassing van het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP), de oprichting van de cvba NEO en de peperdure consultancycontracten zijn allemaal het product van een oude politieke cultuur zonder aandacht voor de echte noden van de Brusselaars en de omwonenden”, stelt Mathias Vanden Borre, Brussels gemeenteraadslid en parlementslid. “Een megalomaan shoppingcentrum met een bijhorende mobiliteitsinfarct is geen langetermijnoplossing voor de ontwikkeling van deze site.”

De N-VA is dan ook voorzichtig positief bij deze aankondiging en wenst dat het project fundamenteel wordt aangepast. “Ik hoop dat het stadsbestuur in de periode van reflectie werk maakt van projecten met een echte toegevoegde waarde.”

  • Er moet dringend een plan van aanpak komen voor de renovatie van de authentieke expopaleizen. Deze staan vandaag te verkommeren met als gevolg dat belangrijke beurzen zoals de SeafoodExpo wegtrekken. “Het is onbegrijpelijk dat het stadsbestuur en het Gewest inzetten op gloednieuwe infrastructuur, terwijl er vandaag al prachtlocaties voor dergelijke evenementen zijn”, stelt Mathias Vanden Borre.
  • Het stadsbestuur moet prioritair inzetten op de bouw van een zwemparadijs op de Heizel. “De Heizel-vlakte heeft nood aan herwaardering op mensenmaat. Een zwembad moet hier zeker deel van uitmaken”, besluit Mathias Vanden Borre.