Tijd om Mercuriusdatabank van onder het stof te halen

9 januari 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid

Politici en experten buigen zich al jaren over de manieren om de veiligheid op onze wegen te verhogen. En al is er niet steeds eensgezindheid over welke recepten nu het meest effectief zijn, iedereen is het erover eens dat de pakkans absoluut omhoog moet. Het verder inzetten op digitale toepassingen is één van de oplossingen die de N-VA naar voren schuift. Kamerlid Wouter Raskin: “Al jaren is er sprake van de Mercuriusdatabank, die alle rijbewijsgegevens bevat, maar steeds opnieuw wordt de deadline opgeschoven. Hoog tijd dat de regering hier nu eindelijk werk van maakt.” 

De voorbije week boog de commissie Mobiliteit van het federaal parlement zich over een wetsvoorstel om de alcohollimiet in het verkeer te verlagen. Na verschillende dodelijke verkeersongevallen in de donkere decembermaand staat verkeersveiligheid weer hoog op de agenda. Meer dan terecht, volgens Kamerlid Wouter Raskin. “Na een jarenlange daling ging het aantal verkeersdoden in 2019 opnieuw de hoogte in. Vooral de zwakke weggebruiker blijkt erg kwetsbaar. Maar we krijgen die trend alleen maar gekeerd door de pakkans gevoelig te verhogen. En de digitale toepassingen en technologische hulpmiddelen van vandaag kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.”

Mercuriusdatabank
De Mercuriusdatabank is zo een hulpmiddel. Die databank bevat de gegevens van alle Belgische rijbewijzen, waardoor de politie eenvoudig kan opzoeken of iemands rijbewijs is ingetrokken. Het project dateert al uit 2011, maar is nog steeds niet af. Veel IT-expertise werd de afgelopen jaren ingezet in de strijd tegen terrorisme. Andere projecten liepen daardoor vertraging op. “Maar hoe lang het nog wachten is op de databank, kon minister Bellot mij niet zeggen. Hij schoof de hete aardappel door naar zijn collega De Crem”, zegt Raskin. “Aan dat soort discussies heeft niemand een boodschap. Hoog tijd dat deze regering bewijst dat het geen regering van stilstaande zaken is.”