Terugkeercentrum Holsbeek gesloten door slechte resultaten

18 juni 2015, over deze onderwerpen: Asiel

Het open terugkeercentrum in Holsbeek werd gesloten omdat het geen goede resultaten kon voorleggen. In 2014 kwamen van de 478 gezinnen die Fedasil naar Holsbeek doorverwees slechts 78 gezinnen effectief toe in het centrum. Van die 78 gezinnen beslisten er 33 gewoon weer te vertrekken, zonder naar hun land van herkomst terug te keren. Slechts 23 gezinnen of nauwelijks 5 procent van de doorverwezen gezinnen keerden vorig jaar effectief terug. Nochtans is dat het doel van het centrum.

Uit de resultaten die staatssecretaris Francken woensdag kon voorleggen in de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer blijkt dat de cijfers algemeen slecht zijn. Dit jaar verbleven in de periode tot 30 april 2015 slechts 23 gezinnen in het opvangcentrum. 8 gezinnen daarvan vertrokken gewoon weer zonder naar hun land van herkomst terug te keren. Gemiddeld verbleven er de laatste maanden een 30 personen per dag in het centrum, terwijl er een maximumcapaciteit voor 80 personen is.

Sarah Smeyers: “Deze cijfers tonen aan dat het open terugkeercentrum niet naar behoren werkte. Zowel de instroom van asielzoekers als het aantal bewoners dat vrijwillig terugkeerde lag bijzonder laag. Het personeel dat nodig is om het hele centrum draaiende te houden, kan efficiënter worden ingezet op plaatsen met een personeelstekort zoals onze gesloten centra.”

Het open terugkeercentrum werd in 2013 door toenmalig staatssecretaris De Block opgericht met als doel om uitgeprocedeerde asielzoekers voor te bereiden op hun vrijwillige terugkeer. Vorig weekend werd de sluiting aangekondigd omwille van een nijpend personeelstekort in de gesloten centra en een te lage bezettingsgraad. Van de 28 personeelsleden zal het merendeel tewerkgesteld worden in de 2 gesloten asielcentra van Steenokkerzeel.