Studiekeuze: maak jobkansen per diploma bekend

11 april 2017, over deze onderwerpen: Werk zoeken en werkloosheid, Hoger onderwijs, Jeugd

Vlaamse scholieren krijgen onvoldoende zicht op de carrièremogelijkheden van een hoger diploma. Jong N-VA wil daarom dat de Vlaamse overheid de hogescholen verplicht om jaarlijks cijfers te publiceren over de kansen op werk per diploma. Dat moet afstuderende scholieren helpen bij een juiste studiekeuze.

Volgende week start het laatste trimester van het middelbaar onderwijs. Ongeveer 50.000 Vlaamse jongeren zullen tijdens de komende maanden een keuze maken voor een hogere studie aan één van onze hogescholen en universiteiten. Een moeilijk keuze die ingrijpend is voor hun steeds langere loopbaan. Want het ene diploma opent meer deuren dan het andere.

Maar welke diploma’s goed liggen op de arbeidsmarkt, is niet altijd duidelijk. ”Het is nattevingerwerk”, zegt Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman. “Startende studenten moeten zich baseren op getuigenissen van kennissen, eigen inschatting of brochures van de instellingen zelf, die de zaken soms rooskleuriger voorstellen. Als ik in de studiegids van de UGent lees dat historici makkelijk hun weg vinden in het beroepsleven, weet ik uit eigen ervaring dat het tegendeel waar is. Voor scholieren kan dit misleidend zijn.” Van HoWest tot UHasselt, audiovisuele technieken tot geologie: als het over ‘moeilijke’ diploma’s gaat zijn alle hogeronderwijsinstellingen in dit bedje ziek.

Verplicht informatie publiceren
Omdat studiekiezers recht hebben op duidelijke informatie, wil Jong N-VA dat de Vlaamse overheid samen met de onderwijsinstellingen jaarlijks cijfers publiceren over de kansen op werk per diploma. Dat moet verschillende elementen omvatten. De belangrijkste is de wachttijd, die aangeeft hoe lang afgestudeerden moeten zoeken naar hun eerste job. Een tweede criterium is het aantal afgestudeerden dat zich inschrijft in een tweede opleiding. Ten derde en voor zo ver mogelijk, moet vermeld worden welk aandeel studenten een job aanvat waarvoor de diplomavereisten lager liggen.

De hogere onderwijsinstellingen moeten deze indicatoren jaarlijks verplicht publiceren: op hun website en in hun brochures per opleiding.

“Interesse en persoonlijke ontwikkeling zijn van belang bij een studiekeuze. Maar de loopbaan achteraf is dat ook, en de simpele waarheid is dat je met sommige richtingen heel moeilijk werk vindt. Als jongeren met een moeilijk diploma moeten starten op een job zonder hogere studievereisten, worden kansen gemist. Studenten hebben het recht om dat vooraf te weten”, besluit Roggeman.