Strafuitvoeringsbeleid Geens faalt: justitie te laks voor tienerpooier Moreno

7 januari 2019, over deze onderwerpen: Justitie, Gevangenissen

Eerst je enkelband doorknippen. Nadien al na een derde van je straf de gevangenis - met een enkelband - mogen verlaten én je voorwaarden niet naleven. Weer naar de gevangenis, maar opnieuw kom je vervroegd vrij met een enkelband. Hoe ‘vergevingsgezind’ kan justitie eigenlijk zijn? Dat je werd veroordeeld tot zes jaar cel voor het aanzetten tot prostitutie van een minderjarige blijkt maar een detail. Deze casus toont nog maar eens aan dat het strafuitvoeringsbeleid van minister Geens faalt.

Er ontstond afgelopen weekend ophef over het lied ‘Amigo’ waarin Soufiane Eddyani het opneemt voor zijn rapvriend Moreno (echte naam Bilal Azzouzi). Azzouzi, een zogenaamde loverboy die minderjarige meisjes in de prostitutie dwong, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. In het lied worden zijn daden vergoelijkt en wordt hij zelfs als slachtoffer afgeschilderd. “Dat alles is ronduit verwerpelijk. Maar de manier waarop justitie met de tienerpooier is omgegaan, is dat evenzeer”, aldus N-VA-Kamerlid Sophie De Wit.

Wanneer is een straf een straf?
Er blijkt nu dat de dader meerdere gunsten van justitie kreeg, maar die telkens verprutste. Toch is hij alweer vervroegd vrijgelaten. “Ik vind dit onbegrijpelijk. Wat moet je eigenlijk uitspoken vooraleer een straf effectief een straf is? Hoe kan je uitleggen dat een tienerpooier, veroordeeld tot zes jaar cel, amper in de gevangenis gezeten heeft? Het strafuitvoeringsbeleid in dit land is rot. Minister Geens heeft daar geen verandering in gebracht. Hij wou te zeer wetgever zijn en nieuwe wetboeken schrijven, waardoor hij zijn departement onvoldoende heeft gemanaged. De voorwaarden om van gunstmaatregelen zoals een enkelband te kunnen genieten moeten verstrengd worden en er moet een striktere opvolging zijn. Overleg met de deelstaten is hiervoor cruciaal”, besluit De Wit.