Stop met de schadelijke uurwisseling

Het Europees Parlement spreekt zich vandaag voor de eerste keer in de plenaire vergadering uit over de afschaffing van de uurwisseling. Voor Europarlementslid Mark Demesmaeker is het simpel: “De halfjaarlijkse uurwisseling is schadelijk voor de volksgezondheid. Het wetenschappelijk bewijs stapelt zich op. De kwetsbaren in onze samenleving – kinderen, ouderen en mensen met gezondheidsproblemen – ondervinden heel wat last door de verstoring van hun bioritme. Een verstoring die onnodig is. De uurwisseling levert immers niet of nauwelijks de gewenste energiebesparingen op. Laten we stoppen met deze achterhaalde gewoonte.”

De uurwisseling werd in België in 1977 ingevoerd om tijdens de oliecrisis energie te besparen. Demesmaeker: “Veertig jaar later blijkt die energiebesparing erg beperkt, onder meer ook door de intrede van de ledlamp. De negatieve gevolgen zijn veel duidelijker: het onnodig rommelen aan de uurwijzers zorgt die periode bv. voor meer hartinfarcten. Ook een team van wetenschappers dat vorig jaar de Nobelprijs won voor hun onderzoek naar de biologische klok, wijst op de gevaren daarvan. Bovendien lijdt niet alleen de volksgezondheid, maar ook de algemene economie en de verkeersveiligheid onder de uurwisseling.”

Demesmaeker maakt hiermee geen keuze voor de winter- of zomertijd: “Ik roep de Europese Commissie in eerste instantie op om een aanpassing van de bestaande richtlijn voor te stellen, met daaraan een impactstudie gekoppeld. Daaruit moet blijken of de winter- of de zomertijd onze tijd wordt. Maar van die uurwisseling moeten we af, zoveel is duidelijk.”