Steeds minder kandidaten weigeren aangeboden sociale woning

20 januari 2019, over deze onderwerpen: Sociale woningen

In 2017 weigerden 13.214 kandidaat-huurders een aangeboden sociale woning. Dat is gevoelig minder dan in 2014. Toen weigerden nog 18.048 kandidaten een aanbod. Zo blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Marc Hendrickx opvroeg bij Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans. Hij is blij met die evolutie en ziet twee verklaringen: “Weigeren is niet vrijblijvend: er zijn steeds meer consequenties aan verbonden. Bovendien wijst dit ook op de stijgende kwaliteit van de aangeboden sociale woningen, dankzij steeds meer renovatie en nieuwbouw.”

In 2017 weigerden 13.214 kandidaat-huurders een aangeboden sociale woning. Dat is slechts 10 procent van de kandidaat-huurders. Het is ook gevoelig minder dan in 2014. Toen weigerden nog 18.048 kandidaten een aanbod, meer dan 15 procent van het toenmalige aantal kandidaat-huurders.

Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Marc Hendrickx op basis van cijfers die hij opvroeg bij Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans. Marc Hendrickx is tevreden met die evolutie: “Het aantal kandidaat-huurders steeg van 120.504 in 2014 naar 135.500 vorig jaar, maar toch daalde het aantal weigeringen met bijna een kwart.”

Het parlementslid ziet daarvoor twee verklaringen. “Ten eerste is weigeren niet vrijblijvend”, aldus Hendrickx. “Een kandidaat mag één woning weigeren, bij een tweede weigering verliest hij zijn plaats in de ranglijst. In 2017 werden op die manier 2050 kandidaten geschrapt. Met een toenemend aantal kandidaten blijft het belangrijk dat sociale woningen gaan naar de huurders die ze echt nodig hebben.”

Wie één keer weigert verliest bovendien al het recht op een huurpremie. “Dat was een beslissing van minister Homans. Logisch ook: die premie is bedoeld voor wie een acute woonnood heeft. Kieskeurig woningen weigeren past niet in dat plaatje. Het dalend aantal weigeringen bewijst dat die maatregel effect heeft.”

Ten tweede is er ook een evidente, positieve verklaring voor de daling. “Het dalend aantal weigeringen wijst ook op de stijgende kwaliteit van de aangeboden sociale woningen. Die evolutie is er dankzij de toegenomen inzet op renovatie en nieuwbouw.” Recent besliste minister Homans bijvoorbeeld nog om 15 miljoen euro extra te investeren in de bouw en renovatie van sociale woningen.