Steeds meer 65-plussers geven bloed

1 juli 2013, over deze onderwerpen: Bloed geven

Sinds de goedkeuring van de wet-Ide, die mensen ouder dan 65 de mogelijkheid geeft om bloed te geven, maken 65-plussers 0,94 procent uit van de donorpopulatie. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Rode Kruis. Nog recentere cijfers wijzen ook op een positieve trend voor 2013. Zo staat de teller al op 1,9 procent of 2 410 extra donoren. N-VA-senator Louis is als initiatiefnemer van de wet verheugd over deze cijfers.

"Er was geen enkele reden waarom deze mensen geen bloed zouden mogen geven", zegt senator Louis Ide. De vele opmerkingen van regelmatige bloedgevers die niet begrepen waarom ze op hun 65ste moesten stoppen met bloed geven, deed Louis Ide besluiten een wetswijziging voor te stellen.

Lokale besturen

Louis Ide: "Maar een tekort aan donorbloed, zoals we dat vaak in de zomermaanden zien, zullen de 65-plussers alleen niet oplossen." Daarom pleit Ide ervoor dat lokale besturen zelf 'bloed geven' promoten bij hun inwoners.

"Slechts 3 procent van de Vlamingen geeft regelmatig bloed en dat is veel te weinig. Als je weet dat 70 procent van ons waarschijnlijk ooit eens bloed nodig heeft tijdens zijn of haar leven, moeten we allemaal ons steentje bijdragen om de bloedtoevoer te garanderen. De bevolking door bloed te geven, de gemeentebesturen door promotie te voeren en de wetgever door onnodige barrières weg te werken, zoals in het geval van de 65-plussers en mensen met hemochromatose", besluit Louis Ide.