Sparen en beleggen pak interessanter door hervorming

26 juli 2017, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Sparen en beleggen, Financiën, Federale begroting

Het begrotingsakkoord bevat een grote hervorming van de spaarfiscaliteit. “Goed nieuws voor spaarders én beleggers”, zegt Kamerlid Johan Klaps.

De eerste 627 euro dividenden van aandelen worden voortaan vrijgesteld van roerende voorheffing. Logisch, want dit weerhield spaarders er vaak van om een stukje van hun spaargeld te beleggen. Nochtans is een spreiding van je spaargeld belangrijk en ook de economie vaart wel bij meer investeringen. Een echte mijlpaal dus.

In ruil wordt het vrijgesteld bedrag aan intresten op een spaarrekening verlaagd van 1.880 euro naar 940 euro. Logisch, want met de huidige, lage intrestvoeten moet je al 1.700.000 euro op je spaarrekening hebben om tot aan dat bedrag te geraken.

Daar bovenop wordt ook het pensioensparen interessanter. Het huidige systeem, waar je tot 940 euro kan storten met een aftrekpercentage van 30 procent wordt aangevuld met een tweede mogelijkheid waarbij je 1200 euro per jaar kan storten met een belastingvoordeel van 25 procent. Wie wil kan dus voortaan maandelijks 100 euro fiscaalvriendelijk opzij zetten als appeltje voor de dorst.

Sparen en beleggen wordt voor de Vlaming dus een pak interessanter. Enkel van de zéér begoede beleggers die meer dan 500.000 euro aan aandelen bezitten wordt een bescheiden bijdrage van 0,15 procent gevraagd.

“De regering gaat hiermee voort op de ingeslagen weg”, zo besluit Klaps. “Werken, sparen én beleggen wordt interessanter. Wij komen hiermee onze verkiezingsbelofte na.”