Spaanse regering verkiest opnieuw dreigementen boven dialoog

11 oktober 2017, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie, Regio's in Europa

De Spaanse regering heeft opnieuw de uitgestoken hand van Catalonië geweigerd. Premier Rajoy wil eerst zogenaamde duidelijkheid of ‘de Catalaanse onafhankelijkheid al dan niet is uitgeroepen’. Europarlementslid Mark Demesmaeker: “Ik ben verontwaardigd dat Madrid de uitgestoken Catalaanse hand halsstarrig blijft weigeren. Terwijl ongeveer de hele wereld erop toekijkt en smeekt om overleg tussen beide partijen, verkiest de Spaanse regering dreigementen boven dialoog. Rajoy dreigt immers nogmaals met grondwetsartikel 155, waarmee hij de autonomie van Catalonië teniet zou doen. Europa mag deze repressieve houding niet langer aanvaarden. Er is hoe dan ook nood aan internationale bemiddeling.”

Rajoy reageerde deze ochtend op de toespraak van gisterenavond van de Catalaanse president Puigdemont. Daarin vroeg Puigdemont uitdrukkelijk aan Spanje om de dialoog op te starten. Demesmaeker: “In plaats van eindelijk als volwassenen aan tafel te zitten, kiest Spanje voor politieke spelletjes die het klimaat verder dreigen te verzuren. Het wordt hoog tijd dat Europa de Spaanse regering op zijn verantwoordelijkheden wijst. Het afwijzen van dialoog staat haaks op alles waarvoor Europa zou moeten staan. De recente uitspraken van enkele Eurocommissarissen doen echter weinig goeds vermoeden.”

Ondertussen bereidt de Spaanse regering zich voor om het beruchte grondwetsartikel 155 in werking te laten treden. “Dat is pure provocatie. Wie de autonomie van Catalonië vernietigt, waagt zich aan een staatsgreep. Er bestaat maar één oplossing voor dit politiek conflict: dialoog. En aangezien Spanje dit blijft weigeren, zal een internationale bemiddelaar de betrokken partijen aan tafel moeten krijgen.”