Sp.a wordt 15 jaar na de beslissing tot kernuitstap wakker… maar blijkbaar niet klaarwakker

7 maart 2018, over deze onderwerpen: Energieprijzen, Energiebeleid

Kamerlid Bert Wollants heeft ernstige vragen bij het alternatieve 'energieplan' dat sp.a lanceerde bij monde van voorzitter John Crombez deze ochtend op Radio1. De 5,1 GW aan gascentrales die de socialisten willen bouwen, komen immers eerder overeen met 11 à 13 gascentrales, nog meer dus dan de 9 aangekondigde centrales van Elia. De sp.a vermindert het aantal gascentrales door hun capaciteit dubbel zo groot in te schatten.

Met betrekking tot het aanwenden van middelen uit het ‘Synatomfonds’ dient voorzichtig omgesprongen te worden. De rentevoet die daar wordt gevraagd moet immers garanderen dat de pot met ‘synatomgelden’ groot genoeg blijft om de ontmantelingskosten te betalen. Als aan het eind van de rit de ‘synatomcenten’ door Inflatie De stijging van het algemene prijspeil. De originele betekenis (letterlijk: ‘opblazen’) is monetaire inflatie, wat inhoudt dat de geldhoeveelheid toeneemt. Vandaag wordt met inflatie eigenlijk vooral prijsinflatie bedoeld. Dat wil zeggen een impliciete geldontwaarding. Daardoor daalt de koopkracht. inflatie en quasi renteloze leningen niet meer volstaan om de ontmantelingsfactuur te betalen, bedriegen we onszelf. Bovendien verhelpt een lening niet dat de gascentrales niet rendabel zijn en dus nog altijd subsidies nodig zullen hebben. Alle 13 stuks.

"De voorstellen van sp.a zijn eerder gericht op perceptie dan op een realistische en betaalbare oplossing", geeft Bert Wollants aan. "Knagen aan de fondsen om de kerncentrales te onmantelen, zal die kernuitstap alvast niet makkelijker of betaalbaarder maken."

Tenslotte betwist Wollants dat het investeringsklimaat 'kapot' is wanneer er 5 kerncentrales sluiten en 2 langer open blijven. In alle scenario's die werden doorgerekend zat een stevige groei aan hernieuwbare energie. In 2016 haalden we zo nog de 3de plaats qua investeringen in windenergie in Europa, mét 7 kerncentrales. Ook eerdere studies gaven al aan dat dat riedeltje hoegenaamd niet klopt.

“Ik vrees dat de sp.a haar huiswerk opnieuw moet maken”, besluit Wollants.