Schuldentrend dringend ombuigen bij NMBS

17 mei 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit, NMBS

De schuldgroei bij de NMBS zit in dalende lijn. Toch blijft de NMBS jaar na jaar schulden bijmaken. Kamerlid Inez De Coninck (N-VA) beschouwt de aanhoudende schuldengroei en de verklaringen in De Tijd als het bewijs dat verdere bezuinigingen nodig zijn.

Tragere schuldgroei
De Tijd pakt vandaag uit met de financiële resultaten van de NMBS in 2016. Die zijn niet eenparig rozengeur en maneschijn. De NMBS leed een omzetverlies vanwege de aanslagen en de afsplitsing van Thalys. Volgens de N-VA zit ook de wekenlange (wilde) stakingsgolf in mei en juni daar zonder twijfel voor iets tussen.

De NMBS moest eveneens een minwaarde slikken op haar vastgoedportefeuille. Gelukkig genereerde de operationele activiteiten meer inkomsten dan uitgaven. Maar die kleine marge blijkt onvoldoende om de schuldgroei te stoppen. De NMBS maakt nog steeds schulden bij, hoewel minder dan vroeger. De Coninck wil dat men die trend snel ombuigt. “De belastingbetaler hoeft niet opnieuw op te draaien voor de schuldenberg bij de NMBS”, aldus het Kamerlid.

Blok aan het been
Bovendien blijft het spoorbedrijf zitten met de commerciële schulden uit het verleden waartegen geen inkomsten staan. “Dat is en blijft een blok aan het been.” De NMBS moet verder werken aan een hogere efficiëntie. De komende jaren verlaten veel personeelsleden de spoorwegen. Dat is het uitgelezen moment om op een pijnloze manier efficiënter te gaan werken.

De Coninck zal minister Bellot ondervragen over de hele problematiek.