Ruime Vlaamse meerderheid in de Kamer veroordeelt geweld in Iran

2 december 2019, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken

Kamerlid Darya Safai heeft haar collega-parlementsleden gevraagd om mee een verklaring te ondertekenen waarin het geweld van de Iraanse overheid ten aanzien van haar bevolking wordt aangeklaagd. Safai: “We roepen de Iraanse regering op om een einde te maken aan het geweld tegen de betogers en om de vrijheid van meningsuiting te respecteren. Met deze verklaring willen we ook onze solidariteit met het Iraanse volk betuigen.”

54 parlementsleden van N-VA, CD&V, Open VLD, sp.a en Vlaams Belang tekenden de verklaring van Darya Safai mee. “Dit is een sterk signaal naar de Iraanse bevolking. Ik zal alles doen in mijn macht om mensen die strijden voor vrijheid een hart onder de riem te steken”, zegt Safai. De verklaring is in overeenstemming met de standpunten van de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken, de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de Duitse en Franse ministeries van Buitenlandse Zaken. “Ik betreur dat geen enkele Franstalige partij, noch Groen gevolg heeft gegeven aan mijn oproep. Dit zou de partijgrenzen moeten overstijgen”, besluit Safai.

Verklaring
De gewelddadige onderdrukking van Iraanse betogers tijdens de afgelopen dagen heeft reeds gezorgd voor honderden dode demonstranten en duizenden arrestaties, wat tot grote verontwaardiging, bezorgdheid en verdriet heeft geleid. Gezien deze realiteit heeft de Iraanse regering besloten om het internet af te sluiten, zodat er geen informatie over de gebeurtenissen aan de buitenwereld bekend gemaakt kan worden. Wij roepen de Iraanse autoriteiten op een einde te maken aan dergelijke daden en de vrijheid van meningsuiting van de eigen bevolking te respecteren. In dit verband betuigen wij onze solidariteit met het Iraanse volk.