Rol stewards Standard-Anderlecht moet onderzocht worden

13 april 2019, over deze onderwerpen: Sport

De wedstrijd van gisterenavond tussen Standard en Anderlecht werd na amper een half uur stopgezet bij een 2-0 stand voor de thuisploeg. De reden: wangedrag van de harde kern Anderlechtsupporters die pyrotechnisch materiaal op het veld gooiden, zelfs nadat de wedstrijd al eens was stilgelegd voor diezelfde reden. Tientallen ultra’s zouden er in geslaagd zijn om vuurwerk, rookbommen en voetzoekers naar binnen te smokkelen.

Kamerlid Brecht Vermeulen: “Tijdens de voorbereiding van de nieuwe voetbalwet, die sinds dit seizoen van kracht is, zijn de clubs steeds vragende partij geweest om hun stewards maximaal in te zetten voor veiligheidstaken. Een van deze taken bestaat er nu uit om pyrotechnisch materiaal te onderscheppen. Het is onbegrijpelijk dat er tijdens een van de meest beladen wedstrijden in de Belgische competitie zo veel pyrotechnisch materiaal kon binnengesmokkeld worden. Daarom moet de Voetbalcel niet alleen de heethoofden opsporen maar ook nagaan hoe dit veiligheidslek is kunnen ontstaan. Als blijkt dat stewards of andere veiligheidspersonen actief hebben meegewerkt aan deze actie, moeten deze ook gestraft worden.”

Tussen 2015 en 2018 werkte Kamerlid Brecht Vermeulen aan de hervorming van de voetbalwet. 2 van de hete hangijzers hierbij waren de rol van stewards in het veiligheidsvraagstuk en het terugdringen van pyrotechnisch materiaal zoals vuurwerk en voetzoekers. Vermeulen: “De Pro League en Voetbalbond waren vragende partij om de rol van stewards maximaal in te vullen. Daarom werd er besloten om stewards in te zetten tijdens busreizen. Ook voor oppervlakkige fouillering zijn stewards bevoegd. Daarnaast was er snel consensus dat pyrotechnisch materiaal harder moest aangepakt worden. Door het gebruik hiervan kunnen onschuldige supporters ernstige brandwonden of blijvende gehoorschade oplopen. Daarom hebben we het bezit en gebruik van pyrotechnisch materiaal niet alleen binnen het voetbalstadion maar ook in de perimeter rond het stadion verboden, zodat het onderschept kon worden alvorens het binnengesmokkeld wordt.”

Dat er tijdens de topmatch Standard-Anderlecht tientallen bezoekende supporters met vuurwerk binnen geraakten, vindt Kamerlid Brecht Vermeulen dan ook hallucinant. “Deze wedstrijd heeft een voorgeschiedenis aan spanningen en incidenten, denk maar aan de tifo van een onthoofde Steven Defour in 2015. Ik ga ervan uit dat de risico-analyse van de veiligheidsdiensten, voorafgaand aan de wedstrijd, voor een verhoogde waakzaamheid zorgde. Maar als er dan in het  bezoekersvak (met een maximale capaciteit 1332 supporters) zo massaal illegaal materiaal wordt binnengesmokkeld, moeten we toegeven dat het veiligheidssysteem gefaald. Daarom moet er door zowel de Pro League, Voetbalbond, politie als Voetbalcel nagegaan worden wat de redenen zijn van dit veiligheidslek. Als blijkt dat stewards of andere veiligheidspersonen deze actie gefaciliteerd hebben, moeten deze mee gestraft worden”, besluit Vermeulen.