Regering geeft meer budget aan asielopvang, minder aan terugkeer

29 november 2019, over deze onderwerpen: Migratie, Asiel, Federale begroting

Sinds een jaar is er in België geen volwaardige regering meer en dus ook geen volwaardige begroting. Tot er een nieuwe regering komt, wordt er gewerkt met een begroting van voorlopige twaalfden. “Ceci n’est pas un gouvernement.” De restregering heeft totaal geen meerderheid in het parlement en mag haar wil dus niet opdringen, toch probeert ze dat keer op keer op een slinkse manier te doen. Dit moet stoppen”, zegt Kamerlid Sander Loones.

Loones: “Neem nu de Civiele lijst: die wordt gebruikt om de monarchie te financieren. Wat stellen we vast: normaal zou daar 3 miljoen euro aan besteed worden tussen januari en maart 2020, maar de restregering doet daar zomaar  3,2 miljoen bovenop. Waarom die verdubbeling? En dan nog net deze week, waarin het dossier rond Immo Royal al veel wenkbrauwen doet fronsen. Het parlement moet hierover volledige transparantie krijgen.”

Ook het lakse migratiebeleid van Maggie De Block doet de kosten verder exploderen. Voor 2019 werd in totaal 410 miljoen euro uitgetrokken voor asielopvang. Dat is 148 miljoen euro meer dan aanvankelijk was voorzien. Ook voor volgend jaar zien we een enorme toename in het budget voor asielopvang. “Bovenop de stijging in 2019 krijgen we nu een verdubbeling de eerste maanden van 2020. Van januari tot maart zou de kost voor asielopvang normaal 65 miljoen euro bedragen, daar wil de regering nu 86 miljoen euro bovenop doen. Daarmee komt de teller op 152 miljoen te staan, en dat enkel voor de drie eerste maanden van het jaar. We moeten terug naar een kordater asielbeleid zoals ik dat voerde, met quota en sterke ontrading”, zegt Kamerlid en voormalig staatssecretaris Theo Francken.

Nog opmerkelijker is de daling in het budget voor de terugkeer van illegale vreemdelingen. Normaal zou 2,5 miljoen euro worden uitgetrokken voor terugkeer in de eerste maanden van 2020, maar dat wordt nu ineens 1,6 miljoen euro. Dat is een daling met 810.000 euro, zowat een derde minder. “De regering pakt de zaken totaal verkeerd aan. Ze zou mijn beleid moeten voorzetten door in te zetten op minder asielinstroom en een verhoogde terugkeer. In de realiteit lijkt ze net het tegenovergestelde te doen”, besluit Francken.