Reactie Bart De Wever op overlijden Flor Van Noppen

22 september 2014, over deze onderwerpen: N-VA

Vandaag overleed oud-Kamerlid Flor Van Noppen aan de gevolgen van de verschrikkelijke en ongeneeslijke ziekte MSA (multiple systeem atrofie). Daarmee verliest onze partij niet alleen een politieke kracht, maar vooral een warme en zachte man voor wie niets teveel was.

Flor begon zijn politieke carrière aan het einde van de jaren negentig, toen hij als woordvoerder aan de slag ging bij ID21. Na de splitsing van de Volksunie koos hij, samen met Dessels burgemeester en goede vriend Kris Van Dijck, voor de N-VA.

Flor was graag gezien in zijn thuisgemeente Dessel, en sterk verankerd in de Kempen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij in 2007 schepen werd in zijn geliefde Dessel, en later dat jaar ook verkozen werd in de Kamer. Daar zette hij het werk van zijn vermoorde broer, de veearts Karel Van Noppen, verder: voedselveiligheid en dierenwelzijn waren Flors absolute prioriteiten.

Vele van zijn collega-Kamerleden, uit alle fracties, zullen hem echter ook herinneren als een ongelofelijk warme man. Iemand die altijd klaar stond met een troostend of opbeurend woordje. Iemand die zelfs in de meest uitzichtloze situaties het positieve zag. Een man ook, met een immens solide persoonlijkheid. Want achter zijn zachte verschijning, verschool een man met een onverwoestbaar karakter.

De manier waarop hij de moord op zijn broer verwerkte, en de daders wist te vergeven, is weinigen gegeven. Ook de openheid en het optimisme waarmee hij met zijn ziekte omging, getuigt van wilskracht en doorzettingsvermogen. Flor wist dat hij voor een verloren strijd stond, maar hij ging deze desalniettemin dapper aan. De moed waarmee hij bij zijn afscheid van de Kamer nog een laatste maal het woord nam om aandacht te vragen voor zijn verschrikkelijke ziekte, liet niemand onberoerd. Vele van zijn collega’s waren tot tranen bewogen. Kort voor zijn overlijden bracht ik, samen met Dessels burgemeester Kris Van Dijck en Kamerfractieleider Jan Jambon, nog een laatste bezoek aan Flor. We zagen een onbevreesde en goedlachse man. Zelfs in het zicht van het onvermijdelijke bleef Flor wie hij was. Het maakte een diepe indruk op ons.

Met Flor verliest onze partij een politieke kracht, een warme mens, een sterke persoonlijkheid. Het was zijn laatste politieke wens dat onze partij de strijd tegen MSA – en weesziekten in het algemeen – zou verder zetten. Wij zullen die wens met ingetogenheid en daadkracht honoreren. Ik druk mijn diepste medeleven uit aan Flors kinderen, zijn familie en zijn vrienden. Ik wens hen enorm veel sterkte in deze moeilijke tijden, en ik hoop dat Flor voor altijd herinnerd zal blijven als de pure, fidele mens die hij was.