Projectoproep 1 euromaaltijden Liesbeth Homans groot succes

14 oktober 2015, over deze onderwerpen: Armoede, Lokale overheid

Maar liefst 59 lokale besturen tekenden in op de projectoproep rond de 1 euromaaltijden van Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans. Dat blijkt uit een vraag om uitleg van Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn. “De projectoproep is een groot succes”, aldus De Bruyn. “Veel steden en gemeenten zien duidelijk de vele voordelen en mogelijkheden in van de 1 euromaaltijden.”

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) lanceerde op 29 juli de projectoproep ‘Gezonde en betaalbare maaltijden gekoppeld aan integrale gezinsondersteuning’. Met die oproep wil de N-VA-minister de 1 euromaaltijden, die ze eerder als OCMW-voorzitter in Antwerpen lanceerde, uitrollen over Vlaanderen. “Elk kind dat we op deze manier een gezonde maaltijd kunnen aanbieden, is een kind gewonnen”, zegt minister Homans. Maar liefst 59 projecten werden ingediend. Ook enkele grote steden waaronder Antwerpen, Gent, Leuven, Mechelen en Kortrijk tekenden in op het project.

Méér dan alleen een maaltijd
Piet De Bruyn benadrukt dat het niet enkel over het aanbieden van een goedkope, warme en gezonde maaltijd gaat. Het is ook een middel om gezinnen en mensen in armoede proactief te bereiken en ze integraal te ondersteunen. “Zo worden ze in de sociale restaurants ook in contact gebracht met een breed netwerk van organisaties die onder meer huistaakbegeleiding en preventieve gezinsondersteuning aanbieden”, aldus De Bruyn. Daarnaast krijgen ze ook de kans om hun sociaal netwerk uit te breiden. “Bovendien maakt minister Homans zo ook werk van één van de pijlers in het armoedebeleid van deze Vlaamse Regering: het voorkomen en bestrijden van armoede bij gezinnen met jonge kinderen.”

Concreet biedt Vlaams minister Homans de mogelijkheid aan lokale besturen en armoedeorganisaties om aan kwetsbare kinderen tot en met 12 jaar een gezonde maaltijd aan te bieden aan het tarief van één euro. De Vlaamse overheid subsidieert daarbij de maaltijd en de lokale partner zorgt zelf voor de infrastructuur.

De projecten worden nu beoordeeld door een jury. Op uiterlijk 15 december gaan de goedgekeurde projecten van start. In West-Vlaanderen werden 18 projecten ingediend, Oost-Vlaanderen 16, Antwerpen 12, Vlaams-Brabant 6, Limburg 6 en Brussel 1.