Proactieve Brexit-strategie FIT werpt vruchten af

19 december 2019, over deze onderwerpen: Brexit, Buitenlandse handel

Van november 2018 tot november 2019 heeft Flanders Investment and Trade (FIT) 41 buitenlandse bedrijven die twijfelden over investeringsplannen in Groot-Brittannië overtuigd om in Vlaanderen te investeren, goed voor een totaal investeringsbedrag van 2,1 miljard euro en extra werkgelegenheid van 2.085 jobs. Dit blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser. “Dit bewijst dat de proactieve investeringsstrategie die het FIT kreeg in het Brexit Actieplan rendeert”, aldus Coudyser.

Op 12 december behaalde de Conservatieve partij van ontslagnemend premier Boris Johnson een verpletterende verkiezingsoverwinning. De uittrede van Groot-Brittannië uit de Europese Unie op 31 januari 2020 wordt daarmee steeds concreter. Ook een Brexit met akkoord zal nog steeds een grote impact hebben voor de Vlaamse economie. Om de weerbaarheid van onze Vlaamse bedrijven tegen de gevolgen van de Brexit te verhogen lanceerde de Vlaamse Regering in november 2018 een Brexit Actieplan.

“Een van de vier pijlers van dit actieplan is een proactieve investeringsstrategie bij buitenlandse investeerders. Het Vlaamse exportagentschap FIT benut het onzekere investeringsklimaat in het Verenigd Koninkrijk daarbij om de troeven van onze eigen regio als investeringslocatie extra in de verf te zetten”, zegt volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser. “En met succes want van november 2018 tot en met oktober 2019 is FIT erin geslaagd om 41 buitenlandse investeringsprojecten naar Vlaanderen te halen.” Deze projecten injecteren in onze economie net geen 2,2 miljard euro en zullen ook 2000 nieuwe arbeidsplaatsen genereren. 20 projecten zullen gerealiseerd worden in de provincie Antwerpen, 7 in Vlaams Brabant, 7 in Oost-Vlaanderen, 5 in West-Vlaanderen en 2 in Limburg.

Zeker voor West-Vlaanderen is dit goed nieuws. Vooral deze provincie zal immers de gevolgen van de Brexit dragen. Maar de inspanningen van FIT om de specifieke troeven van West-Vlaanderen als investeringsregio extra in de verf te zetten hebben tot nog toe dus gezorgd voor 5 buitenlandse investeringsprojecten voor een totale investering van 45 miljoen euro en 306 banen “Het banenverlies in West-Vlaanderen door de Brexit werd geschat op 6500 jobs. Door deze investeringen zal dat deels gecompenseerd worden, en dat is vanzelfsprekend een goede zaak”, aldus Coudyser.