Pijpleidingtraject Antwerpen-Ruhrgebied wordt nieuw leven ingeblazen

24 maart 2020, over deze onderwerpen: Omgevingsvergunning, Leefmilieu

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir blaast het pijpleidingenproject tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied nieuw leven in. De vorige regering ondernam een poging om dit project op te starten, maar die poging strandde wegens te weinig concrete interesse vanuit de bedrijfswereld. Uit de contacten met de chemiesector en de haven blijkt die interesse vandaag de dag echter wél. “Daarom blaas ik dit project nieuw leven in”, luidt het bij de minister.

Antwerpen is de afgelopen tientallen jaren uitgegroeid tot een chemiecluster van wereldformaat. Het vervoer van chemieproducten is daarmee een van de levensaders van de regio. De bestaande pijpleidingen en de ruimte om nieuwe leidingen aan te leggen bereikt haar limieten. “Nochtans zijn pijpleidingen een volwaardige en veilige transportmodus voor de chemie. Andere transportbewegingen wegen ook zwaarder op het milieu. Ondergrondse leidingen naar het Duitse Ruhrgebied zouden de verkeersdruk op de omgeving kunnen doen afnemen”, stelt Demir.

Concrete vraag naar propaanleiding
Daarom werden de voorbije jaren de mogelijkheden onderzocht voor een reservatiestrook voor pijpleidingen tussen Antwerpen en het Ruhrgebied. De vorige regering ondernam een poging om dit project op te starten, maar die poging strandde wegens te weinig concrete interesse vanuit de bedrijfswereld. “Sinds mijn aantreden heb ik echter vele contacten gehad, o.a. met chemiebedrijven, sectorfederatie essenscia en het havenbedrijf. Daaruit blijkt een voldoende grote interesse.”

Zo is er de concrete vraag voor de aanleg van een propaanleiding. Om die snel te kunnen realiseren en te voorzien in een leidingstrook geeft Demir aan haar departement Omgeving de opdracht om in samenspraak met het Antwerps Havenbedrijf, chemiefederatie essenscia en de federatie van pijpleidingeigenaars, Fetrapi, een plan- en vergunningsproces op te starten.