Peter De Roover vraagt minister Reynders Turkse inval in Syrisch Koerdistan te veroordelen

22 januari 2018, over deze onderwerpen: Turkije, Buitenlandse Zaken, Syrië, Koerden

Na dagen van artilleriebombardementen op Afrin trokken Turkse tanks dit weekeinde Syrisch Koerdistan binnen. Dat een NAVO-lid de Koerden De Koerden zijn een volk, verspreid over Turkije, Irak, Iran en Syrië. Naar schatting zijn er 35 miljoen Koerden, wat hen de bedenkelijke eer van grootste staatloze volk ter wereld oplevert. In Europa wonen ongeveer 1 miljoen Koerden, waarvan naar schatting 50.000 in België. Behalve in Zweden zijn de Koerden nergens een erkende minderheid. Koerden , die een cruciale rol hebben gespeeld in de strijd tegen IS, aanvalt, is voor N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover onaanvaardbaar. Hij zal dan ook minister Reynders in het parlement aansporen om maximaal druk te zetten op Turkije om de vijandelijkheden te stoppen.

Het Turkse leger bouwde de voorbije dagen zijn aanwezigheid langs de Turks-Syrische grens uit en dit weekeinde startte het offensief, cynisch operatie Olijftak genaamd, in volle kracht met een grondoffensief. Het doel is volgens Ankara de Koerdische Volksbevrijdingseenheden (YPG) uit het grensgebied te verjagen. Volgens het Turkse leger worden met de aanval op Afrin de "terroristen" van de PKK De Koerdische Arbeiderspartij is een Koerdische organisatie in Turkije en Irak. Ze strijdt voor Koerdische zelfbeschikking en voor culturele en politieke rechten, tussen 1984 en 2013 zelfs letterlijk. De bekendste vertegenwoordiger is Abdullah Öcalan. De gewapende vleugel van de partij heet de Volksverdedigingskrachten (Hêzên Parastina Ge of HPG). In Europa staat de PKK te boek als een terroristische organisatie. PKK , de YPG en Islamitische Staat geviseerd.

Ondertussen zouden de Koerdische strijders maandag het merendeel van het gebied hebben heroverd dat de dag voordien was ingepalmd door rebellen die door Turkije gesteund worden. Het Koerdische mediacentrum in Afrin zei dat bij de herovering van het grensgebied met Turkije in Noord-Syrië zes door Turkije gesteunde rebellen werden gedood. Volgens de vanuit Groot-Brittannië opererende website Sohr kwamen het voorbije etmaal 21 mensen, onder wie zes kinderen, om bij Turkse bombardementen en aanvallen in de regio.

“Met de inval van Turkije in Syrisch Koerdistan krijgt de reeds bloedige Syrische burgeroorlog een zoveelste triest hoofdstuk erbij”, aldus De Roover. “Dat bovendien een NAVO-lid de voornaamste bondgenoot van het Westen in de strijd tegen IS aanvalt, is onaanvaardbaar. Ik zal de minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dan ook vragen om de inval te veroordelen en de Turkse regering aan te manen de vijandelijkheden stop te zetten. Alle diplomatieke kanalen, ook via de NAVO, moeten daarbij aangesproken worden. Er kan alleen ruimte zijn voor vreedzame oplossingen.”