Peter De Roover is verheugd dat de staat geen dwangsommen moet betalen aan IS-ouders die hun kinderen misbruiken om gerepatrieerd te worden

26 februari 2020, over deze onderwerpen: Syrië, Justitie

De dwangsomrechter heeft beslist dat de Belgische staat geen dwangsommen moet betalen aan de IS-strijders. De rechter was van oordeel dat de IS-ouders hun kinderen misbruiken om zelf gerepatrieerd te worden. “Ik ben verheugd dat de rechter alvast op dat cruciaal punt dezelfde lezing heeft als wij over het vonnis. De staat moet deze dwangsommen niet betalen, aangezien de ouders er zelf voor zorgen dat het vonnis niet kan worden uitgevoerd”, aldus Peter De Roover, N-VA-fractieleider in de Kamer.

De N-VA legt sinds de rechterlijke uitspraak druk op de regering vanuit het parlement om te vermijden dat deze dwangsommen betaald zouden moeten worden. “We blijven op de spijker kloppen. De verantwoordelijkheid lag én ligt bij de ouders”, zegt De Roover. 

“Ik roep de regering op om het vonnis van de rechtbank letterlijk te blijven interpreteren en zich geen bijkomende verplichtingen op te leggen zoals de linkerzijde in het parlement eist. Zij zouden graag hebben dat de moeders ook meekomen. Gelukkig denkt de rechtbank daar anders over”, besluit Peter De Roover.