Pensioenen Nederlandse holocaust-overlevers voortaan veilig voor de fiscus

11 augustus 2017, over deze onderwerpen: Pensioenen, Uitkeringen, Belastingen

De Belgische belastingdienst gaat niet alleen achter ziekenhuizen aan, ook Nederlandse holocaust-overlevers in België kregen pittige belastingaanslagen gepresenteerd. Kamerlid Johan Klaps meldt dat ook de Nederlandse oorlogspensioenen voortaan onbelast zullen zijn.

In België wonen een honderdtal Nederlandse joden die de vernietigingskampen van de Nazi’s hebben overleefd. Zij krijgen van de Nederlandse overheid een oorlogspensioen. Jarenlang waren die pensioenuitkeringen belastingvrij, maar twee jaar geleden besloot de fiscus toch te belasten. Stokoude oorlogsslachtoffers kregen belastingaanslagen die drie jaar terug gingen, verhoogd met boetes. In vele gevallen ging het om tienduizenden euro’s. “Sommige van die mensen dachten dat ze hun huis zouden moeten verkopen”, zegt Hans Knoop, de Nederlandse journalist die hun belangen behartigde.

“Deze mensen hebben advocaten onder de arm moeten nemen, bezwaarschriften bij de fiscus moeten indienen en rechtszaken moeten voeren in Antwerpen, Brugge en Gent. Soms kregen zij gelijk, soms de fiscus. Er was geen enkele duidelijkheid of rechtszekerheid”, zegt Knoop. “Omdat de wet expliciet zegt dat Belgische oorlogspensioenen zijn vrijgesteld van belastingen, ging één ambtenaar van de fiscus ervan uit dat andere oorlogspensioenen bijgevolg niet zijn vrijgesteld. Maar dat is natuurlijk een grote discriminatie. De nazi’s vervolgden geen Nederlanders of Belgen, maar joden.”

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt zal nu een einde maken aan die discriminatie en het woord 'Belgische' uit de wet laten schrappen. Dat heeft hij geantwoord op een parlementaire vraag van N-VA-Kamerlid Johan Klaps. “De buitenlandse oorlogsslachtoffers zijn allemaal ouderen die plots in deze vervelende en verwarrende situatie zijn terechtgekomen. Achter oorlogsslachtoffers van negentig jaar hoort de fiscus niet aan te gaan. Ik ben opgelucht dat minister Van Overtveldt duidelijkheid en vooral rechtszekerheid brengt”, zegt Johan Klaps.