Pas opgerichte ‘mensenrechteninstituut’ is verkiezingscadeautje en getuigt van onnuttig, onnodig en prijzig haastwerk

12 april 2019, over deze onderwerpen: Gelijke kansen

Op de valreep voor de verkiezingen werd in het parlement nog een nieuwe instelling opgericht die de mensenrechten moet bevorderen: het Federaal Mensenrechteninstituut. Kostprijs? Zo’n 594.554 euro alleen al voor het jaar 2020.

Kamerlid Rita Bellens: “Het oprichten van een nationaal mensenrechtenmechanisme werd door de oude ‘Zweedse’ coalitie in het regeerakkoord opgenomen. Maar onze partij gaat niet akkoord met de oprichting van nog maar eens een bijkomende instelling, met nieuwe directiezitjes, eigen administratie en budget. Het Belgische landschap is al verzadigd met zulke instanties.”

In de analyse van de N-VA is het voorstel, dat minister Geens via zijn partijgenoten indiende, niet meer of minder dan de creatie van een tweede, nog uitgebreider UNIA. Rita Bellens: “Het is vandaag al niet meer duidelijk voor de burger bij wie hij zich moet melden met zijn grieven. Met dit voorstel zegt de ontslagnemende regering eigenlijk dat het voor hen gemakkelijker is om nog maar iets bij te creëren dan de bestaande janboel te hervormen.”

“Onze voormalige coalitiegenoten blijken meer interesse te hebben in de creatie van bijkomende directiepostjes, die ze uiteraard vanuit het parlement zelf mogen gaan benoemen. Niet enkel is het voorstel van CD&V budgettair en organisatorisch oninteressant, maar in hun haast creëren ze ook nog eens juridische problemen door geen overkoepelend systeem te voorzien.”

Volgens de N-VA had de minister zijn inspanningen veeleer moeten concentreren op de verschillende instellingen onder 1 koepel te brengen, één aanspreekpunt voor de burger. Kamerlid Bellens: “Dit was de gelegenheid geweest om de bestaande instellingen samen te smelten en te vereenvoudigen. Met staatssecretaris Zuhal Demir hadden we hier nog een paar krachtige voorstellen rond gelanceerd, helaas vielen ze in dovemansoren.

Voor Kamerlid Bellens is het duidelijk dat deze wet onnuttig haastwerk en vooral een prijzig verkiezingscadeautje is. Met de oprichting van dit Federaal Instituut doen ze de eerbiediging van de mensenrechten in ons land waarschijnlijk meer kwaad dan goed.