Overheid moet zorgverleners beter informeren over corona

29 februari 2020, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Welzijn

Het nieuwe coronavirus heerst alvast over pers en media. Hoewel er in ons land tot nog toe maar één drager werd vastgesteld, lijkt het slechts een kwestie van tijd eer het virus ons vanuit buurlanden of andere landen bereikt. Frieda Gijbels, Kathleen Depoorter en Yoleen Van Camp Kamerleden voor de N-VA in de commissie volksgezondheid en zelf actief in de gezondheidszorg roepen minister De Block op om dringend alle zorgverstrekkers en huisartsen beter te informeren.

Frieda Gijbels, Kamerlid voor N-VA, doctor in de medische wetenschappen en tandarts-parodontoloog, volgt de epidemie in de commissie Volksgezondheid op: “Angst is een slechte raadgever en paniek is nergens voor nodig. Maar de gebrekkig communicatie naar zorgverstrekkers rond maatregelen en bevoorrading zorgt voor bezorgdheid.”

Gijbels vervolgt: “Zo werden tandartsen niet individueel op de hoogte gebracht. Er is wel een brief van de overheid vertrokken naar de beroepsverenigingen en er staat uitleg op de website van de overheid, maar het gaat over een beperkte toelichting, met een advies om specifieke mondmaskers te gebruiken, maar verder zeer weinig informatie. Er wordt zelfs geen contactpunt in vermeld. Bovendien blijken de genoemde mondmaskers niet meer voorradig te zijn. Zelfs de “gewone” mondmaskers beginnen op te geraken. Tandartsen werken in een zeer besmettelijke omgeving en produceren aërosols tijdens hun werkzaamheden. Werken zonder mondmasker is uit den boze. We nemen uiteraard sowieso maatregelen om kruisbesmettingen te voorkomen, maar meer wetenschappelijke en praktische duiding is absoluut noodzakelijk.”

Ook haar collega-Kamerlid en apotheker Kathleen Depoorter is niet te spreken over het gebrek aan communicatie naar haar apotheek, dat is ook het signaal dat ze ontvangt van haar collega apothekers. Chloroquine ontbreekt, een product dat ontwikkeld is tegen malaria, maar dat ook werkzaam blijkt te zijn tegen Covid-19. Ook zij merkt dat de juiste mondmaskers niet meer te verkrijgen zijn en ook de swabsticks, die gebruikt worden om stalen te nemen van het slijmvlies, beginnen te ontbreken. “Net als bij de tandartsen stel ik vast dat de apothekers niet rechtstreeks gecontacteerd werden door volksgezondheid, alhoewel zij vaak het eerste aanspreekpunt zijn van zieke mensen,” stelt Depoorter. “Bovendien hebben we de minister al weken geleden gewaarschuwd voor tekorten van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen,” vervolgt ze.

Yoleen Van Camp, verpleegkundige en doctor in de medische wetenschappen en samen met Gijbels en Depoorter tevens Kamerlid in de commissie gezondheid, meldt bovendien het gebrek aan communicatie naar zorgpersoneel. Van Camp: “Mijn collega’s zijn net degenen die veelvuldig in contact komen met oudere en verzwakte personen en de richtlijnen kunnen duidelijk beter. Ons zorgpersoneel is nu al totaal overbelast, dan verwacht je bij zulke zaken toch onmiddellijke professionele communicatie en een infopunt vanuit de overheid naar alle geledingen van het zorgveld?”

Gijbels besluit: “We willen als zorgverstrekkers, samen met de huisartsen, absoluut onze rol vervullen en mensen informeren en geruststellen. Maar daarvoor is er dringend nood aan professionele en volledige informatie van de overheid, met richtlijnen, informatie over beschikbaarheden van medicatie en hulpmiddelen en een duidelijk plan van aanpak. We riepen daarom minister De Block bij het uitbreken van de besmettingen in China al op om meer te communiceren. Verder is het zaak om nu lessen te trekken en al werk te maken van de volgende epidemie, die misschien wel meer slachtoffers zal maken. Een gezamenlijk plan, waarin niet alleen volksgezondheid wordt betrokken, maar ook buitenlandse zaken, binnenlandse zaken en defensie is daarbij essentieel en dit plan moet klaarliggen tegen de volgende epidemie of pandemie.”